32 Pemain Cameroon Terlibat Dalam Skandal Pemalsuan Umur
Dunia
Alamy
Advertisements

32 orang pemain pasukan Cameroon dikesan telah melakukan pemalsuan umur sekaligus menyebabkan mereka hilang kelayakan untuk mewakili negara.

Ujian yang dijalankan oleh Presiden Bolasepak Cameroon (CAF), Samuel Eto’o mengesahkan seramai 21 orang pemain yang mewakili pasukan Bawah 17 tahun Cameroon telah hilang kelayakan kerana tidak melepasi ujian umur.

30 orang pemain telah dipanggil dan kesemuanya dikehendaki menjalani beberapa bentuk ujian seperti imbasan MRI pada pergelangan tangan, menganalisis kematangan dan pertumbuhan tulang.

Advertisements

Walau bagaimanapun, hanya sembilan yang dianggap layak bermain kerana 70 peratus pemain tidak lulus. Persekutuan Cameroon kemudian mengeluarkan kenyataan yang mengatakan bahawa langkah segera perlu diambil untuk mencari pemain pengganti.

Namun, BBC kini melaporkan bahawa kesebelasan utama baharu yang digubal juga gagal dalam peperiksaan dan menjadikan jumlah keseluruhan sehingga 32 orang.

Advertisements

Ini juga menyebabkan Cameroon berdepan situasi sukar hanya beberapa hari sebelum perlawanan kelayakan bermula untuk pasukan Jean Pierre Fiala.

Negara ini bakal menyertai perlawanan kejohanan UNIFACC akan datang dan mereka dijadualkan menentang Congo, Chad, DR Congo dan Republik Afrika Tengah.

Advertisements

Kedua-dua pasukan teratas akan mengesahkan kelayakan ke Piala Negara-Negara Piala Afrika Bawah 17 di Algeria pada April.

Weekly Contest & Free Gift

Join us on Telegram today.

Join Telegram