‘Tiada Rusuhan, Hanya Baling Air’ – Polis Indonesia
Asia Tenggara
Advertisements

Menteri Belia dan Sukan, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman mempersoal kenyataan kenyataan seorang pegawai polis Indonesia yang seolah-olah tiada apa yang berlaku pada perlawanan bola sepak antara Malaysia dan Indonesia kelmarin.

Malah Ketua Polis Metro Jaya (Perhubungan Awam), Argo Yuwono menyatakan penyokong Indonesia hanya melemparkan air ketika perlawanan sedang berlangsung.

Menurut Syed Saddiq, jika itu yang berlaku kenapa perlawanan terpaksa diberhentikan dan disambung semula apabila situasi kembali tenang.

Advertisements

“Kenapa sampai perlu tembak gas pemedih mata?

“Kenapa kami kena kuarantin lebih 2 jam,” katanya menerusia akaun twitter beliau.

Advertisements

Syed Saddiq menyatakan demikian bagi mempersoal kenyataan Argo yang menafikan terdapat rusuhan dalam stadium pada perwananan sulung Kumpulan G pusingan kedua Kelayakan Piala Dunia 2022/Piala Asia 2023.

Pada perlawanan itu Malaysia bangkit daripada ketinggalan untuk melakar kemenangan dramatik 3-2 di hadapan lebih 50,000 penyokong Indonesia.

Advertisements

Namun, perlawanan itu tercemar dengan insiden rusuhan penyokong Indonesia yang menceroboh masuk kawasan stadium dan menyerang kawasan tempat duduk penyokong Malaysia selain membaling botol dan pelbagai objek termasuk suar dari tingkat atas kawasan penyokong negara.

Insiden terbabit memaksa pengadil dari Korea Selatan, Ko Hyungjin menghentikan perlawanan yang pada ketika itu menyaksikan kedua-dua pasukan terikat 2-2 hampir 10 minit.

Advertisements

Menerusi laporan CNN Indonesia itu, Argo berkata penyokong Indonesia hanya melempar air sahaja.

“Enggak ada (rusuhan penyokong di Stadium Utama Gelora Bung Karno), hanya lempar-lempar air saja,” katanya kepada CNN Indonesia.

Argo juga membantah bahawa terdapat penyokong Indonesia yang disuraikan selain ada anggota polis yang cedera ketika menyuraikan penyokong Indonesia.

“Enggak ada,” dakwanya.

Berikutan kenyataan itu, Syed Saddiq mempersoalkan mengapa penyokong Malaysia yang berada di hadapan beliau di baling dengan objek besi.

“Saya menuntut keadilan,” katanya.

Dalam kejadian ini, tiada sebarang tangkapan dibuat dan Polis Indonesia beranggapan keadaan adalah terkawal.

Weekly Contest & Free Gift

Join us on Telegram today.

Join Telegram