Asia
Arabian Business
Advertisements

Kempen Piala Asia 2023 dijadualkan bakal bermula 13 Januari 2024 dengan perlawanan pembukaan melibatkan tuan rumah Qatar bertemu Lubnan di Stadium Lusail.

Advertisements

Selain Stadium Lusail terdapat lapan lagi stadium yang bakal digunakan untuk kempen Piala Asia ini. Enam daripadanya telah menjadi venue untuk kejohanan Piala Dunia 2022 Qatar tahun lalu.

Stadium Al Bayt

Advertisements

Stadium yang terletak di Al Khor ini memberi penghormatan kepada warisan budaya yang kaya di rantau ini, dengan reka bentuknya dipengaruhi oleh khemah tradisional Qatar.

Stadium Al Bayt bersedia untuk menyediakan peminat bola sepak pengalaman yang menakjubkan dengan kapasiti tempat duduk 68,895 orang.

Advertisements

Kos pembinaan stadium ini difahamkan menelan belanja 770 juta pound sterling dan telah siap dibina pada tahun 2019.

Stadium Al Janoub

image 42 Teknologi Penghawa Dingin, Padang Bertaraf Dunia Antara Keunikan 9 Stadium Di Piala Asia Qatar
Stadium Al Janoub. Kredit gambar FIFA.

Stadium Al Janoub terletak di Al Wakrah adalah bukti inovasi dengan bumbung yang boleh ditarik balik dan teknologi penyaman udara di dalam stadium.

Ciri-ciri ini menyediakan kemudahan yang menarik untuk pemain dan peminat, walaupun dalam cuaca yang panas Qatar. Stadium ini mempunyai kapasiti tempat duduk 44,325 orang dan digunakan oleh kelab Qatar, Al-Wakrah SC.

Stadium ini telah siap dibina pada tahun 2019 dan merupakan salah sebuah stadium yang digunakan untuk Piala Dunia 2022 Qatar.

Stadium Al Thumama

Gambaran luar Stadium Al Thumama. Kredit gambar FIFA.

Stadium Al Thumama ialah satu lagi stadium yang menjadi tuan rumah bersama Piala Dunia FIFA 2022 pada 2022. Stadium akan menjadi venue pertembungan Jepun dan Vietnam pada 14 Januari.

Stadium Al Thumama, yang terletak di Doha, ialah karya seni seni bina yang merakam suasana negara yang meriah dan moden. Pelancong dari luar negara boleh mengaksesnya dengan mudah kerana jaraknya yang dekat dengan Lapangan Terbang Antarabangsa Hamad.

Stadium yang menelan kos pembinaan sebanyak 342 juta dollar ini mampu menampung kapasiti 44,000 penonton. Aspek paling menarik di stadium ini adalah sistem penyejukan yang membolehkan bahagian dalam stadium disimpan pada suhu sekitar 18 darjah Celsius semasa perlawanan.

Stadium Antarabangsa Khalifa

Stadium Antarabangsa Khalifa juga bakal digunakan untuk Piala Asia 2023 Qatar dan juga merupakan salah satu venue untuk Piala Dunia 2022.

Mempunyai kapasiti 45,857 tempat duduk, stadium ini antara yang tertua di Qatar apabila dibina pada tahun 1976 dan telah beberapa kali dinaik taraf.

Stadium ini turut mengandungi sistem penyejukan yang baru bagi menjamin keselesaan kepada penonton yang hadir.

Stadium Ahmed Bin Ali

Gambaran di dalam Stadium Ahmed bin Ali. Gambar kredit Fifplay.

Stadium Ahmed Bin Ali telah siap dibina pada November 2020 dengan berkapasiti 45,032 tempat duduk. Stadium ini merupakan stadium rasmi bagi kelab Qatar, Al-Rayyan SC dan menjadi venue untuk Piala Dunia 2022.

Stadium ini menggunakan teknologi penyejukan mesra alam (DC) melalui stesen pusat dengan kapasiti penyejukan sebanyak 16,000 tan.

Stesen pusat akan membekalkan air sejuk ke stadium melalui stesen janakuasa dan kepada sejumlah besar unit rawatan udara yang digunakan di stadium untuk menyediakan suhu yang diperlukan untuk kawasan tempat duduk dan padang.

Stadium Education City

Stadium ini terletak di pusat Bandar Pendidikan dan merupakan bukti dedikasi Qatar terhadap sukan dan pendidikan. Ia adalah model untuk kemudahan sukan mesra alam kerana ia menggabungkan seni bina kontemporari dengan unsur mampan.

Pada 14 Januari, Iran akan menentang Palestin di Stadium Education City, yang boleh memuatkan sehingga 44,667 penonton.

Stadium Jassim bin Hamad

Gambaran bahagian dalam Stadium Jassim bin Hamad.

Antara kesemua venue yang menganjurkan Piala Asia AFC 2023, Stadium Jassim bin Hamad adalah antara stadium yang mempunyai kapasiti kecil.

Walau bagaimanapun, ia adalah salah satu stadium paling terkenal di Qatar, dengan kapasiti maksimum 13,030 orang. Uzbekistan akan bermain perlawanan pembukaan menentang Syria di sini.

Terletak di tengah-tengah Doha, stadium ini adalah stadium rasmi bagi kelab Qatar, Al-Sadd Sports Club yang merupakan bekas kelab lagenda Sepnyol, Xavi.

Stadium Abdullah bin Khalifa

Stadium Abdullah bin Khalifa ini turut menjadi venue untuk Piala Asia kali ini. Stadium ini adalah stadium paling kecil kapasitinya iaitu hanya mampu menampung 10 ribu penonton.

Stadium ini adalah venue rasmi buat kelab Qatar, Lekhwiya SC. Perlawanan pertama China yang menentang Tajikistan akan berlangsung di stadium ini pada 13 Januari.

Stadium Lusail

Gambaran dari atas Stadium Lusail. Kredit gambar Goal.

Stadium Lusail ini adalah stadium paling besar kapisitinya dan menjadi venue final Piala Dunia 2022 Qatar yang mana menyaksikan Argentina menjadi juara.

Stadium ini juga dijadualkan akan menjadi venue untuk perlawanan akhir Piala Asia 2023 kelak. Mempunyai

Terletak di Bandar Lusail, stadium ini menjadi salah satu tarikan menarik orang ramai dengan reka bentuk yang unik selain merupakan salah sebuah stadium tercantik di dunia.

Advertisements

Weekly Contest & Free Gift

Join us on Telegram today.

Join Telegram