Harimau Malaya
Hannah Yeoh/Faizal Azumu
Advertisements

Menteri Belia dan Sukan Malaysia, Hannah Yeoh memberi teguran hebat kepada bekas menteri, Ahmad Faizal Azumu.

Advertisements

Ahli Parlimen Segambut itu memberi maklum balas kepada kenyataan bekas Menteri Belia dan Sukan itu semasa beliau menerajui kementerian tersebut.

Katanya, pihaknya terlepas peluang berharga untuk membawa masuk barisan artis berkelas tinggi untuk membuat persembahan di Malaysia.

Advertisements

Secara umumnya, kebanyakan persembahan yang diadakan akan berlangsung di Stadium Nasional Bukit Jalil (SNBJ) seperti konsert Coldplay dan juga Ed Sheeran.

“Ia adalah peluang yang terlepas. Kami mempunyai artis dan kandungan senarai A dalam genggaman kami melalui pengaturan dengan ASM. Kita mesti lebih agresif untuk mendapatkan mereka. Kejatuhan ekonomi yang besar adalah di luar politik.”

Advertisements

Namun begitu, menerusi satu kenyataan oleh pakar kepada Free Malaysia Today, beliau merasakan bahawa kerajaan Malaysia perlu lebih agresif untuk membawa masuk artis antarabangsa untuk menggerakkan ekonomi negara.

Beliau berkata Swift berada dalam radar kerajaan Malaysia selepas ia menandatangani kontrak dengan syarikat pengurusan venue AS pada 2022 untuk menjadikan Kuala Lumpur Sports City di Bukit Jalil sebagai pusat untuk sukan dan hiburan secara langsung.

Bagaimanapun, perjanjian itu tidak menjadi realiti apabila Anwar Ibrahim menjadi perdana menteri selepas pilihan raya umum ke-15, dan peranan syarikat Amerika berkurang untuk mengoptimumkan Stadium Nasional Bukit Jalil.

Menurut Hannah Yeoh di laman X, beliau kini lega apabila pihak pembangkang kini lebih terbuka untuk berbicara tentang manfaat konsert kepada ekonomi negara.

“Gembira PN kini bercakap secara terbuka tentang faedah konsert. Konsisten & berhenti membantah. Untuk menyegarkan ingatan Peja, apabila kami mengambil alih SNBJ pada Dis 2022, kami, membeli kanvas, menyelesaikan masalah banjir di SNBJ dan menyediakan perkara asas sebelum tumpuan diberikan kepada bintang ternama.”

Advertisements

Weekly Contest & Free Gift

Join us on Telegram today.

Join Telegram