Harapan cerah dimiliki oleh pengendali Harimau Malaya, Peter Cklamovski untuk mendapatkan pemain warisan.
Beliau yang dilantik sebagai Ketua Jurulatih Harimau Malaya sekaligus menjadi antara komponen penting yang mewarnai revolusi skuad Harimau Malaya.
Pengendali berusia 46 tahun itu bakal mengemudi era baharu skuad kebangsaan manakala bekas jurulatih Kedah Darul Aman, Nafuzi Zain dilantik selaku Ketua Jurulatih B-23 kebangsaan.
DYAM Tunku Mahkota Ismail, Pemangku Sultan Johor memberi bayangan akan ada tonik tambahan untuk mendapatkan sentuhan pemain warisan buat pasukan kebangsaan.
Baginda memberi bayangan terdapat sekitar 6-7 pemain warisan baharu skuad kebangsaan dari Eropah Selatan berpotensi untuk memperkuat pasukan kebangsaan.
“Kami telah mengenal pasti 6-7 pemain warisan untuk pasukan Harimau Malaya. Diharapkan kerajaan Malaysia dapat membantu dalam proses mendapatkan pasport Malaysia.
Baginda turut menyatakan kepentingan untuk mempersiapkan pasukan kebangsaan dengan rapi sebelum bulan Mac ini.
“Ini agar mereka dapat bermain untuk Harimau Malaya pada kelayakan Piala Asia 2027 mulai bulan Mac ini. Mustahak Harimau Malaya memulakan kempen kelayakan dengan keputusan yang positif,” ujar DYAM Tunku Ismail di laman X.
Terdapat beberapa posisi penting yang ditekankan oleh DYAM Tunku Ismail seperti penyerang, pemain sayap kiri, perancang tengah dan lain-lain lagi.
Ujian awal Harimau Malaya adalah aksi Kelayakan Piala Asia 2027 menentang pasukan ke-175 dunia, Nepal pada 25 Mac ini.