Lee Kang-in Berdepan Saman RM27 Juta
Asia
FA Malaysia
Advertisements

Salah sebuah syarikat terkemuka Korea Selatan, Arachi Chicken telah mengeluarkan foto dan video pengiklanan Lee Kang-in daripada laman webnya sambil pemain itu berdepan tindakan saman mencecah RM27 Juta.

Langkah ini berpunca hasil gerakan boikot yang bermula dengan kontroversi baru-baru ini selepas tular pergaduhan fizikal antara Lee Kang-in dengan kapten pasukan Taeguk Warriors, Son Heung Min.

Arachi Chicken memilih Lee Kang-in sebagai model pengiklanan mereka pada Januari tahun lalu dan telah menonjolkan beliau dalam promosi.

Advertisements

Beliau digunakan dalam iklan TV dan di media sosial. Pada Disember tahun lalu, mereka juga memperkenalkan kotak pembungkusan edisi terhad yang memaparkan gambar Lee Kang-in bagi sambutan Krismas.

Arachi Chicken juga difahamkan telah membelanjakan kira-kira 500 juta Won (RM1.7 Juta) untuk yuran pengiklanan Lee Kang-in.

“KT berwaspada dengan kontroversi yang menyelubungi Lee Kang-in. Pada 16 Februari, mereka mengarahkan semua pengedar dan kedai jualan di seluruh negara untuk menanggalkan semua poster Lee Kang-in.”

Advertisements

“KT menyatakan bahawa “penyingkiran poster Lee Kang-in adalah disebabkan oleh pengakhiran promosi manfaat pembelian,” tetapi mengenai penamatan kontrak pengiklanan dan penajaan dengan Lee Kang-in, mereka menyebut, “kami melihatnya dari pelbagai sudut ,” jelasnya menurut Allkpop.

Nexon, yang memilih Lee Kang-in sebagai model pengiklanan untuk FC Online, mengalami aduan daripada beberapa pengguna. Sejak 18 Februari bulan lepas, FC Online telah menggunakan watak yang dimodelkan selepas Lee Kang-in dalam acara seperti “The Life of a Chaebol Club Owner’s Shootdol” dan “Match Play2.”

Yuran pengiklanan yang dibayar kepada Lee Kang-in oleh KT dan Nexon difahamkan melebihi 1 bilion Won.

Advertisements

Jika berlaku pelanggaran undang-undang atau menyebabkan kontroversi sosial, penalti 2 hingga 3 kali ganda bayaran pengiklanan akan dibayar. Berikutan konvensyen ini, penalti yang perlu dibayar oleh Lee Kang-in dianggarkan antara 3.7 juta hingga 5.6 juta USD (RM27 Juta).

Weekly Contest & Free Gift

Join us on Telegram today.

Join Telegram