Media Timur Tengah Lapor Palestin Tidak Sertai Pestabola Merdeka
Harimau Malaya
FA Palestine
Advertisements

Media Timur Tengah melaporkan bahawa pasukan kebangsaan Palestin tidak akan menyertai Pestabola Merdeka yang bakal berlangsung tidak lama lagi.

Keadaan huru hara ketika ini sedang berlaku di Palestin akibat serangan antara dua pihak sekaligus menyebabkan persiapan pasukan bola sepak mereka turut terjejas.

Beberapa sumber yang melaporkan kepada Football Palestine memberitahu bahawa Palestin tidak akan menurunkan pasukan minggu ini di Piala Merdeka.

Advertisements

Hal ini berpunca daripada situasi keganasan pada hujung minggu yang telah menyebabkan lebih seribu orang terkorban sekaligus menimbulkan keraguan untuk hadir ke Kuala Lumpur.

“Pada hujung minggu terdapat usaha untuk membawa pemain keluar dari negara itu dan rancangannya adalah untuk berlepas pada hari Isnin.”

Advertisements

“Kakitangan kejurulatihan adalah yang pertama mencuba dan membuat jalan ke lintasan darat tetapi tidak dapat menjumpai laluan.”

Selain itu, laporan daripada salah seorang pemain Palestin memberitahu bahawa beliau gagal menemui teksi untuk membawanya keluar untuk menyeberang ke sempadan.

Advertisements

“Seorang pemain memberitahu Football Palestine bahawa dia tidak dapat mencari teksi yang sanggup membawanya ke Jericho untuk menyeberangi sempadan kerana keadaan keadaan.”

Seorang lagi pemain, dari Kota Lama Jerusalem, tidak dapat meninggalkan rumahnya kerana kumpulan pengganas yang berkeliaran di jalanan mencari orang Arab untuk dipukul,” jelasnya.

Advertisements

Keadaan ini memaksa pihak pengajur Pestabola Merdeka untuk mengubah format pertandingan dan hanya mengekalkan tiga pasukan selepas sukar mencari lawan baharu pada saat akhir.

Kejohanan akan bermula pada 13 Oktober 2023 mengikut jadual asal pertandingan namun tertakluk kepada sebarang perubahan terkini kejohanan.

Weekly Contest & Free Gift

Join us on Telegram today.

Join Telegram