Piala Dunia U17: Argentina Gah Hantar Brazil Pulang
Piala Dunia
FIFA World Cup
Advertisements

Perseteruan gergasi Amerika Latin dalam aksi suku akhir Piala Dunia U17 ternyata berpihak kepada Argentina yang menewaskan Brazil Brazil 3-0.

Bermula tiupan wisel pengadil, kedua-dua pasukan sudah saling mengatur gerak mencari gol awal dalam perlawanan ini.

Namun serangan Argentina lebih tajam apabila perancang tengah, Claudio Echeverri berjaya memecah kebuntuan pada minit ke-28 hasil jaringan luar kotak penalti setelah membawa bola dari kawasan tengah padang.

Advertisements

Separuh masa pertama tamat dengan jaringan pertama Argentina untuk mendahului Brazil 1-0.

Bermula babak kedua, Echeverri sekali lagi menyusahkan pertahanan Brazil setelah mudah melepasi 2 pertahanan Brazil dan melepaskan rembatan untuk menewaskan penjaga gol.

Brazil yang ketinggalan 2 gol ternyata menekan butang panik dan cuba mencari gol pertama mereka sehingga mereka gagal menghalang serangan balas Argentina.

Advertisements

Echeverri melengkapan malam gemilang Argentina apabila menjaringkan hatrik pada minit ke-71 apabila menerima lorongan daripada penyerang Fabian Ruberto.

Argentina dan Brazil masing-masing menunjukkan belang dan membuktikan mereka merupakan gergasi bola sepak dunia apabila menampilkan aksi yang sengit.

Kedua-dua pasukan melakukan 16 percubaan namun penyudah Argentina lebih klinikal dalam perlawanan ini.

Advertisements

Tamat perlawanan, Argentina berjaya menewaskan Brazil 3-0 hasil hatrik Claudio Echeverri untuk mara ke pusingan separuh akhir.

Weekly Contest & Free Gift

Join us on Telegram today.

Join Telegram