Argentina Dimalukan Uruguay, Lionel Messi Pula Cekik Leher Lawan

Argentina Uruguay BRFootball Argentina Dimalukan Uruguay, Lionel Messi Pula Cekik Leher Lawan
BR Football
Azim Noor @mohdazim45
6:57pm 17/11/2023

Lionel Messi dan Argentina mengalami kekalahan pertama sejak menjulang Piala Dunia 2022 apabila tunduk 2-0 kepada Uruguay hari ini.

Albiceleste amat berharap kemenangan hari ini dapat menjarakkan kedudukan dengan empat pasukan di belakang mereka termasuk musuh ketat, Brazil.

Bagaimanapun, hajat anak-anak buah Lionel Scaloni meraih kemenangan tidak kesampaian apabila pemain pertahanan Barcelona, Ronald Araujo menyumbat gol pertama pada minit ke-41.

Gol tersebut memastikan La Celeste mendahului tuan rumah 1-0 sehingga rehat.

Bersambung pada babak kedua, kedua-dua pasukan menggunakan corak permainan fizikal untuk mendominasi perlawanan.

Ini mengakibatkan beberapa insiden pertelagahan tercetus di atas padang. Salah satu insiden yang paling menonjol ialah tindakan Messi mencekik pemain Uruguay, Mathias Olivera.

Legenda Barcelona itu bernasib baik apabila tidak dikenakan tindakan disiplin oleh pengadil. Keputusan itu bagaimanapun mengundang rasa tidak puas hati peminat bola sepak di media sosial.

Kesungguhan Uruguay memburu gol kedua berhasil apabila Darwin Nunez meledakkan gol kedua pada minit ke-87.

Gol tersebut sudah cukup melonjakkan La Celeste ke tangga kedua kumpulan kelayakan Piala Dunia 2026. Ini kekalahan pertama Albiceleste sejak tewas 2-1 kepada Arab Saudi dalam aksi kumpulan Piala Dunia 2022.