Perlawanan akhir bagi saingan Piala AFF Suzuki bakal menyaksikan pasukan Indonesia bakal menentang pasukan Thailand yang akan berlangsung pada esok hari. Bagi perlawanan akhir kedua dijadualkan pada 1 Januari 2022.

Penyerang tengah Indonesia, Egy Maulana melaungkan keyakinan bahawa Indonesia akan menjulang Piala AFF bagi edisi kali ini. Beliau percaya bahawa barisan pemain Indonesia bakal bermain mati-matian menentang pasukan pilihan, Thailand esok.


Tambah Egy, beliau tidak gentar terhadap kualiti yang ada pada Thailand. Malah, beliau menyatakan bahawa bola itu bulat, jadi apa-apa keputusan boleh berlaku di atas padang nanti. Peluang yang besar menanti pasukan indonesia kerana sudah menjejak kaki ke pentas akhir.


“Kami harus percaya pada diri kami sendiri dan beberapa orang mungkin berpikir bahwa Thailand mungkin lebih kuat dari kami, tetapi saya tidak takut, bentuk bolanya bulat dan jika kami yakin akan pulang dengan trofi maka tidak ada yang tidak mungkin,”


Mengulas lanjut, Egy mengakui bahawa pasukannya telah gagal lima kali dalam edisi Piala AFF sebelum ini. Namun, beliau menyatakan bahawa barisan pemain Indonesia tidak berasa tekanan menjelang perlawanan esok.

“Kami tahu bahwa kami telah gagal lima kali, tetapi sekarang kami tidak merasakan tekanan, melainkan kami hanya tahu betapa besar peluang yang kami miliki dan bahwa menjadi juara tidak akan datang dari berbicara tetapi hanya dari kerja keras,” kata Egy dalam sidang media.