Khairul Fahmi Kongsi Sebab Sarung Jersi Keramat ’19’
Inspirasi
Sabah FC
Advertisements

Seorang penjaga gol sangat sinonim dengan memakai jersi nombor satu. Namun berbeza buat penjaga gol Sabah FC yang juga bekas penjaga gol kebangsaan, Khairul Fahmi Che Mat atau lebih dikenali dengan gelaran Apek.

Nombor 19. Itulah nombor yang menjadi nombor keramat buat Khairul Fahmi yang digunakannya sejak menyarung jersi pasukan Kelantan suatu ketika dahulu. Tetapi mengapa nombor 19? Apek ada jawapannya tersendiri.

“Masa 2009, masa baru balik Kelantan tu saya pakai nombor 30. Biasalah budak muda selalu pakai nombor hujung-hujung sampai 30. Untuk tahun depan tu sebelum start liga, management ada senarai pemain dan pemain nak pakai nombor apa.

Advertisements

“Pemain semua ada nombor kegemaran mereka, macam saya ni? Siapa saya? Nombor 30 pun dah ada yang pakai. Nombor 1 apatah lagi. Manager saya cakap nombor ini saja tinggal. Nombor berapa? 19. Bolehlah, saya okay saja,” kongsi Apek dalam GJB Podcast bersama Zamir Selamat.

Sehingga kini, Apek masih mengekalkan nombor 19 itu bersama pasukan Sabah FC. Bagi Apek, beliau merasakan nombor itu sudah menjadi seperti nombor keramat buat dirinya. Selain memakainya untuk pasukan Sabah FC, beliau juga turut pernah memakainya untuk skuad kebangsaan.

Kini terjawab sudah mengapa Apek terikat dengan menggunakan jersi bernombor 19 sepanjang karier bola sepak profesional beliau.

Advertisements

Berusia 34 tahun, Apek masih aktif beraksi dan kini beliau masih bersaing dengan penjaga gol lain seperti Damien Lim untuk menjadi penjaga gol utama Sabah.

Untuk rekod, Apek sudah mengumpul 42 penampilan bersama pasukan kebangsaan dan kali terakhir beliau menyarung jersi kebangsaan adalah penghujung tahun 2021 dalam saingan Piala AFF 2020.

Weekly Contest & Free Gift

Join us on Telegram today.

Join Telegram