Pandangan Tano Solari Tentang Lawan JDT Di ACL
ACL
Johor Southern Tigers
Advertisements

Ketua jurulatih pasukan Johor Darul Ta’zim (JDT), Tano Solari mempunyai pandangan tersendiri tentang cabaran pasukannya di pentas Liga Juara-Juara AFC (ACL) musim ini.

Undian yang dijalankan oleh AFC menyaksikan Harimau Selatan sekali lagi diundi bersama jaguh Jepun dan Korea, Kawasaki Frontale dan Ulasan Hyundai sementara BG Pathum menjadi lawan berikutnya buat JDT.

Beliau ketika ditemui pada sesi undian di AFC House menjelaskan, fokus pasukan kini terarah untuk mempersiapkan pasukan menjelang kejohanan berprestij tersebut.

Advertisements

“Ia sesuatu yang baharu. Walaupun kami (JDT) berjaya pada tahun lepas, ia adalah format yang berbeza. Ia akan menjadi sangat sukar kerana pasukan Jepun dan Korea adalah pasukan besar di negara mereka,” kata Solari di Rumah AFC selepas undian pada Khamis.

Sambil itu, pengendali muda berusia 43 tahun itu tidak memandang rendah lawan tetangga dari Thailand, BG Pathum dalam kumpulan ini.

Advertisements

“Kami juga mempunyai pasukan dari Thailand, yang juga sangat kuat. Mereka akan menjadi pilihan dan kami akan cuba membuat permainan yang bagus, untuk mengambil mata, kemudian kami boleh melihat di mana kami berada.”

JDT mula layak ke Liga Juara-Juara AFC pada 2019 dan tahun lalu, mereka mencipta sejarah dengan menjadi pasukan Malaysia pertama mara ke peringkat kalah mati.

Advertisements

JDT akan memulakan kempen Liga Juara-Juara AFC 2023/24 dengan melayan kunjungan Kawasaki Frontale di Stadium Sultan Ibrahim pada 19 September sebelum ke Bangkok untuk menentang BG Pathum United pada 3 Oktober di Stadium Pathum Thani.

Weekly Contest & Free Gift

Join us on Telegram today.

Join Telegram