Tempoh Menunggu Pemain Naturalisasi Liga-M Dimansuhkan

February 21, 2020

Tempoh menunggu lima tahun di Liga-M untuk pemain asing yang diiktiraf kerakyatannya di Malaysia kini secara rasminya dimansuhkan MFL.

Keputusan ini dicapai selepas Ahli Lembaga Pengarah Malaysian Football League (MFL) sepakat untuk membenarkan pemain seperti Sumareh dan Liridon beraksi dalam kancah bola sepak tempatan sebagai pemain tempatan.

Gambar: MFL

Sebelum ini status pemain seperti Sumareh dalam kancah Liga-M menjadi perdebatan peminat bola sepak negara kerana pemain naturalisasi perlu masih dinilai dengan kuota pemain asing dalam Liga-M sekaligus merugikan pasukan yang terlibat.

Faktor seperti gaji yang tinggi dan peluang untuk mendapatkan pemain asing berkualiti tamabahan antara intipati yang dibincangkan Ahli Lembaga Pengarah MFL.

Sebagai rekod, Mohamadou Sumareh dan Liridon Krasniqi merupakan pemain naturalisasi ‘batch’ pertama yang berjaya diserap ke dalam skuad negara.

Perjumpaan Rakan Kongsi Liga Malaysia 2020

🎥 Sesi perjumpaan Malaysian Football League (MFL) bersama Rakan Kongsi Liga telah berlangsung pada hari ini.Kesemua wakil yang hadir menyambut baik perjumpaan itu di mana menjadi platform untuk MFL memberikan penjelasan terperinci mengenai keputusan Mesyuarat Ahli Lembaga Pengarah Ke-20 yang berlangsung semalam.Selain itu, wakil Rakan Kongsi Liga juga berpeluang untuk berkongsi pandangan dan berbincang mengenai isu semasa mengenai Liga Malaysia.Berikut antara reaksi beberapa rakan kongsi liga.#MFL

Posted by Malaysian Football League on Thursday, 20 February 2020
Follow Telegram @makanbola untuk dapatkan berita bola sepak Malaysia terus di telefon bimbit anda.
Follow Telegram @makanbola untuk dapatkan berita bola sepak Malaysia terus di telefon bimbit anda.
176 views

By Syafiq Freman
@syafiqfreman

Terbaru