Asian Games: Malaysia Kekal Pasukan Kelima Terbaik Asia

Malaysia Thailand Sukan Asia Hokita 1 Asian Games: Malaysia Kekal Pasukan Kelima Terbaik Asia
Hokita
Azim Noor @mohdazim45
2:27pm 07/10/2023

Skuad hoki wanita Malaysia memastikan pencapaian tempat kelima Sukan Asia dikekalkan buat kali kelima berturut-turut.

Ini selepas mereka berjaya mengatasi tentangan sengit Thailand dalam aksi penentuan tempat kelima dan keenam hoki wanita Sukan Asia 2023.

Biarpun dianggap pasukan pilihan untuk perlawanan ini, The Malayan Tigress ketinggalan menerusi gol awal Kunjira Inpa pada minit kelima.

Bagaimanapun, keceriaan kem Thailand yang dibimbing jurulatih Bae Young-wook tidak bertahan lama. Ini selepas Hanis Nadiah Onn menyempurnakan pukulan penalti pada minit ke-12.

Kedua-dua pasukan saling berbalas serangan tetapi keputusan 1-1 kekal sehingga rehat.

Bersambung pada babak kedua, The Malayan Tigress mula meningkatkan serangan ke atas gawang Thailand yang dikawal Siraya Yimkrajang.

Perlawanan seakan menuju ke masa tambahan bagi menentukan pemenang aksi ini. Bagaimanapun, Nuraini Rashid menceriakan kem negara dengan gol kemenangan pada minit ke-56.

Kemenangan ini sudah cukup untuk menjadikan Malaysia pasukan kelima terbaik temasya itu buat kali kelima berturut-turut.

The Malayan Tigress meraih pencapaian tempat kelima buat kali pertama di temasya Sukan Asia 2006 di Doha, Qatar. Sejak itu, ia diteruskan pada 2010, 2014, 2018 dan terbaru hari ini.