Permulaan Sempurna Endrick Dos Santos Di JDT
Liga Super
Johor Southern Tigers
Advertisements

PETALING JAYA 2 MAC – Berjaya menjaringkan gol pada penampilan sulung ibarat satu impian yang menjadi kenyataan buat pemain terbaharu Johor Darul Ta’zim (JDT), Endrick Dos Santos.

Dia yang mengambil tempat Afiq Fazail di posisi tengah untuk berada dalam kesebelasan utama, berjaya menyempurnakan umpanan dari Fernando Forestieri dengan tandukan menarik pada minit 52.

Namun, pemain naturalisasi terbaharu negara itu tidak mahu mendabik dada kerana apa yang paling penting ialah kejayaan meraih tiga mata pertama di laman lawan.

Advertisements

” Sudah tentu saya sangat gembira kerana dapat menjaringkan gol tetapi secara keseluruhan, persembahan pasukan sangat baik untuk hari ini.

” Untuk diri sendiri, saya sangat berpuas hati kerana dapat membantu dengan jaringan pada perlawanan pertama bersama pasukan dan dapat membawa pulang tiga mata ke Johor.

Advertisements

” Apabila berjaya menjaringkan gol, sudah tentu sedikit sebanyak menambah keyakinan saya sebagai pemain dan rasa sangat teruja kerana sentiasa dibantu pemain-pemain yang hebat dalam skuad ini.

” Walaupun padang mungkin agak licin, kami tetap berjaya melaksanakan apa jua arahan yang diberikan jurulatih bagi menewaskan KL City,” katanya.

Advertisements

Selain Endrick, dua lagi gol JDT terhasil melalui jaringan sendiri Romel Morales pada minit 41 dan Arif Aiman Hanapi, minit 90 untuk memberikan kemenangan mutlak 3-0.

Kemenangan kali kedua berturut-turut JDT itu meletakkan skuad kendalian Esteban Solari itu berada di tangga kedua belakang Sabah, hanya dipisahkan melalui perbezaan jaringan.

Advertisements

Dalam perlawanan itu, kelibat Syamer Kutty Abba turut menjadi perhatian selepas hampir lapan bulan tidak dapat beraksi ekoran baharu pulih dari kecederaan Anterior Cruciate Ligament (ACL).

Dia dimasukkan selaku pemain gantian pada pertengahan babak kedua dan berjaya membantu barisan tengah JDT menangani kebangkitan yang cuba dijelmakan tuan rumah.

Beliau mahu mengucapkan setinggi-tinggi penghargaan kepada pemilik JDT, Tunku Mahkota Johor dan pasukan perubatan yang banyak membantunya untuk pulih 100 peratus dari kecederaan ACL.

” Syukur saya dapat bermain balik hari ini dan saya mahu ucapkan terima kasih kepada kelab JDT yang memberikan rawatan perubatan terbaik.

” Terima kasih tidak terhingga kepada Tengku Mahkota Johor yang banyak memberikan sokongan moral kepada saya sepanjang masa.

“Pulih kecederaan ACL ini bukan satu perkara yang mudah dan saya gembira dapat beraksi dengan baik walaupun ada kekok pada mulanya namun melalui sokongan jurulatih serta rakan sepasukan, semuanya berjalan lancar,” katanya.

Weekly Contest & Free Gift

Join us on Telegram today.

Join Telegram