Liga Super
MFL / Sri Pahang FC
Advertisements

Perlawanan Liga Super di antara Sri Pahang FC dan Penang FC semalam berakhir dengan kemenangan tipis 1-0 memihak Sri Pahang. Gol tunggal perlawanan dijaringkan hasil sepakan penalti yang diambil penyerang import mereka, Kpah Sherman pada minit ke-49.

Kemenangan tersebut sekaligus menghadiahkan 3 mata berharga di laman sendiri. Walaupun berjaya mengutip 3 mata semalam, keputusan pengadil perlawanan Hasrol Amir yang menghadiahkan sepakan penalti kepada Sri Pahang jelas sekali menjadi topik hangat dikalangan penyokong Penang.

Jika diteliti semula ulang tayang pada jarak yang lebih dekat, pemain pertahanan Penang yang juga merupakan kapten pasukan, Rafael Vitor dilihat berjaya memenangi bola dari kawalan Kpah Sherman namun pengadil meniup wisel dan menghadiahkan sepakan penalti.

Advertisements

Situasi tersebut jelas sekali tidak dapat diterima Rafael Vitor yang berjaya melakukan ‘tackle’ bersih ke atas bola dan bukannya terjahan ke kaki penyerang dari Liberia itu. Rentetan daripada keputusan kontroversi pengadil itu, rata-rata penyokong Penang melepaskan geram dengan meluahkan kekecewaan mereka terhadap mutu pengadilan di ruangan komen Facebook Penang FC.

pengadil 2 Penyokong Penang Bengang Dengan Penalti Sri Pahang
Antara komen penyokong Penang yang jelas tidak berpuas hati dengan keputusan pengadil. (Kredit foto: Facebook Penang FC)

Walaupun Video Bantuan Pengadil (VAR) dikatakan akan mula digunakan musim ini, ada dikalangan penyokong Penang merasakan VAR perlu digunakan secepat mungkin demi menaikkan mutu pengadilan pada masa akan datang.

Dengan kekalahan kepada Sri Pahang itu, Penang kini menghuni tangga ke-9 Liga Super dengan mengumpul 14 mata daripada 11 perlawanan yang dilalui. Penang akan bertandang ke Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin pada 24 Mei ini bagi perlawanan Liga Super seterusnya menentang Terengganu.

Advertisements
Weekly Contest & Free Gift

Join us on Telegram today.

Join Telegram