Asia
Edited By FZ
Advertisements

Rekod jaringan memberangsangkan yang dicatatkan oleh duo berbisa Malaysia, Arif Aiman Hanapi dan Darren Lok meletakkan mereka sebaris dengan bintang dunia seperti Erling Haaland, Kylian Mbappe dan Cristiano Ronaldo dalam senarai penjaring gol lelaki terbaik peringkat antarabangsa tahun 2023.

Prestasi memukau yang ditampilkan oleh Arif Aiman di peringkat kelab terutamanya ketika membantu JDT mengharungi kempen Liga Juara-Juara AFC (ACL) tahun ini amat luar biasa.

Berdasarkan senarai yang dikeluarkan oleh Persekutuan Sejarah dan Statistik Bola Sepak Antarabangsa (IFFHS), Arif Aiman menghuni tangga ke-19 dunia sebagai penjaring gol terbaik peringkat antarabangsa dengan 9 jaringan.

Advertisements

Pemain Paling Bernilai (MVP) Liga Malaysia ini menjaringkan tiga gol di peringkat ACL sementara meledak 6 gol bersama pasukan kebangsaan untuk mengakhiri tahun 2023 dengan 9 gol sekaligus meletakkan beliau di tangga ke-19.

B8A29E15 2954 408B 8B63 AD5D6B756AFC Arif Aiman & Darren Lok Diletakkan Sebaris Haaland, Mbappe, & Ronaldo Oleh Laman Statistik Antarabangsa, IFFHS

Pemain Malaysia kedua yang berada dalam senarai IFFHS ialah penyerang Sabah FC, Darren Lok yang menghuni tangga ke-38 dengan 8 jaringan pada tahun 2023.

Penyerang berusia 32 tahun itu menjaringkan 6 gol dalam aksi Piala AFC bersama The Rhinos untuk membantu pasukan layak ke pentas separuh akhir zon ASEAN sementara menjaringkan dua gol buat Harimau Malaya.

Advertisements

Kedudukan dua pemain ini bagaimanapun ditentukan oleh jaringan bersama pasukan kebangsaan sungguhpun Arif merekodkan jumlah jaringan yang sama dengan pemain di tangga ke-17 dunia, Sunnil Chetri.

Darren pula mengumpul jumlah jaringan yang sama dengan penyerang lagenda Argentina, Lionel Messi yang menjaringkan 8 gol bagi tahun ini.

Kedua-dua pemain handalan ini berada dalam senarai 26 pemain Harimau Malaya yang bakal menggalas tugas bersama Malaysia di Piala Asia 2023 tidak lama lagi.

Advertisements

Weekly Contest & Free Gift

Join us on Telegram today.

Join Telegram