Juara bertahan, Arsenal membuka kempen Liga Perdana Inggeris (EPL) musim 2026/2027 dengan langkah kanan selepas membelasah Coventry City pada awal pagi Sabtu di laman sendiri.
Kemenangan besar 3-0 berjaya dilakar oleh Arsenal dalam aksi pembukaan EPL 2026/2027 dengan pendatang baharu, Coventry City menjadi ‘mangsa’ pertama juara bertahan tersebut hasil 3 jaringan penting dari tonggak utama pasukan.
Kesebelasan utama Arsenal dibarisi nama-nama hebat seperti Kai Havertz, Martin Odegaard, David Raya dan Bukayo Saka manakala tonggak tengah, Matt Grimes memikul peranan untuk memimpin barisan pemain Coventry City.
Seawal minit ke-15, Kai Havertz berjaya meletakkan Arsenal di hadapan 1-0 menerusi gol pembukaan selepas penyerang kebangsaan Jerman tersebut menyambar hantaran lintang oleh Ricardo Calafiori yang terus menembusi gawang lawan.
Kealpaan oleh pemain-pemain Coventry City di kawasan sendiri membuka ruang buat Arsenal menambah gol kedua selang 8 minit kemudian, selepas Bukayo Saka mudah menolak bola yang muntah dari dakapan penjaga gol, Carl Rushworth.
Gol ketiga berjaya diperoleh tuan rumah pada minit ke-49 apabila kapten The Gunners, Martin Odegaard menyambut tenang lorongan lintang oleh Ben White dari sebelah kanan bagi menceriakan para penyokong Arsenal yang hadir ke stadium.
Keputusan 90 minit di Stadium Emirates berakhir dengan kemenangan 3-0 memihak Arsenal untuk anak-anak didik Mikel Arteta menerajui carta EPL buat sementara waktu.