Hiburan
FA Malaysia
Advertisements

Kemeriahan Piala Asia 2023 di Qatar yang bakal bermula pada 12 Januari ini semakin terasa dengan ketibaan beberapa pasukan.

Antara pasukan yang tiba awal di Doha, Qatar ialah Arab Saudi, India dan Malaysia. Ketiga-tiga pasukan tiba awal di negara Asia Barat itu untuk menyesuaikan diri sebelum kejohanan bermula.

Apa yang menarik perhatian warga siber di Malaysia ialah bas khas yang membawa pasukan-pasukan ini sepanjang tempoh mereka berada di Qatar.

Advertisements

Setiap bas memiliki warna berbeza dan unik mengikut negara pasukan yang menyertai Piala Asia 2023.

Bas yang membawa skuad Harimau Malaya berwarna merah dan biru dengan perkataan Malaysia menggunakan warna kuning. Ketiga-tiga warna ini dipilih berdasarkan warna bendera Jalur Gemilang.

Warna bendera turut menjadi inspirasi warna bas pasukan The Blue Tigers dan The Green Falcons. Warna oren dan hijau pada bendera India digunakan sebagai motif warna bas pasukan itu.

Advertisements

Sementara bas pasukan Arab Saudi pula menggunakan warna hijau. Bagi menampakkan identiti pasukan itu, warna putih digunakan sebagai warna nama The Green Falcons pada bas berkenaan.

ezgif 2 159a05f35f Koleksi Bas Setiap Negara Bertanding Di Piala Asia Bawa Keunikan Tersendiri
Bas pasukan Arab Saudi. Sumber: Saudi Press Agency

Pemilihan warna dan motif berbeza bukan saja menjadikan bas setiap pasukan yang bertanding dalam Piala Asia 2023 unik dan menonjol di mata penyokong.

Malah, ini menunjukkan kesungguhan Qatar sebagai tuan rumah untuk menjadikan temasya Piala Asia 2023 berjaya sama seperti Piala Dunia 2022 yang dianjurkan mereka dua tahun yang lalu.

Advertisements

Piala Asia 2023 membuka tirainya dengan aksi pembukaan membabitkan Qatar dan Lubnan pada 12 Januari. Harimau Malaya membuka kempen Kumpulan E dengan Jordan pada awal pagi 16 Januari.

Weekly Contest & Free Gift

Join us on Telegram today.

Join Telegram