Mikel Arteta Tak Tahu Apa Lagi Arsenal Boleh Buat Cabar Trofi EPL
EPL
The Sun
Advertisements

Ketua jurulatih Arsenal FC, Mikel Arteta kelihatan seperti sudah buntu apabila pasukan kendaliannya tewas kepada Manchester City di laman sendiri semalam.

Beliau sudah tentu mahu membawa haluan yang lebih baik setelah mereka gagal mencipta sebarang kemenangan dalam 4 aksi terakhir.

Arsenal sebelum ini sudah pun tewas 1-0 kepada The Citizens mahu memanfaatkan aksi di laman sendiri.

Advertisements

Ia menjadi malam yang menyedihkan bagi Arsenal apabila kehilangan tempat teratas Liga Perdana kepada lawan mereka hasil jaringan Kevin De Bruyne, Jack Grealish dan Erling Haaland.

Selepas perlawanan itu, Arteta berkata ‘tidak mungkin’ pada tahap ini melakukan kesilapan yang mereka lakukan.

Advertisements

Dia berkata, ‘Untuk menewaskan mereka, kami perlu mengatasi tahap kami kerana mereka adalah pasukan yang bagus dengan kualiti individu, kami menyamai mereka tetapi dalam sebahagian besar permainan ditentukan di dalam kotak dan mereka lebih baik daripada kami.”

Mikel Arteta berasa marah dengan kesilapan pasukannya yang membawa kepada gol dalam kemenangan 3-1 untuk Man City.

Advertisements

Pertahanan Arsenal, Takehiro Tomiyasu menghadiahkan City pendahuluan apabila hantaran belakangnya terus kepada Kevin De Bruyne yang dengan hebat menewaskan penjaga gol Arsenal, Aaron Ramsdale.

Gabriel hampir memberikan penalti sebelum kemudian memberikan bola untuk gol kedua City yang dijaringkan oleh Jack Grealish, sebelum Erling Haaland menambah gol ketiga.

Advertisements

‘Cara kami memberikan gol pada tahap ini agak tidak boleh diterima. Anda tidak bermain sehinggakan anda perlu bermain permainan yang berbeza dan kami tidak melakukannya dengan cukup baik.’

Dia terus menambah walaupun dia mempunyai ‘lebih percaya’ bahawa The Gunners boleh memenangi gelaran selepas membawa perlawanan kepada penyandang juara.

‘Suasana dan persembahan sangat bagus jika anda mengambil alih memberikan Man City tiga gol. Selebihnya saya tidak tahu apa yang saya boleh kerana mereka adalah yang terbaik di dunia dan kami sepadan dengan tahap itu.’

‘Saya lebih percaya (tentang memenangi gelaran) kerana saya melihat pasukan akan berdepan dengan mereka. Anda perlu pergi ke aksi seterusnya dan kami perlu berada pada tahap terbaik kami, saya percaya kepada pemain saya.’

Walaupun tewas dan jatuh ke tangga kedua, kejuaraan Liga Perdana pertama Arsenal dalam tempoh 19 tahun masih dalam tangan mereka, kerana mereka mempunyai satu perlawanan di tangan ke atas Man City.

Weekly Contest & Free Gift

Join us on Telegram today.

Join Telegram