Pemain Lanjut Usia Jadi Halangan Terakhir JDT

Jung Sung ryong Pemain Lanjut Usia Jadi Halangan Terakhir JDT
J League
Nabil Fahmi @nabilfamy
9:57am 19/09/2023

Menjelang aksi Kumpulan I Liga Juara-Juara AFC di antara Johor Darul Ta’zim (JDT) dan Kawasaki Frontale malam ini, beberapa pemain kelab gergasi Jepun itu dijangka menjadi tumpuan.

Antara pemain yang menjadi tumpuan adalah penjaga gol utama mereka, Jung Sung-ryong. Pemain berusia 38 tahun itu bakal menjadi perhatian ramai apabila bakal berdepan dengan serangan-serangan dari JDT.

Berketinggian 1.91 meter, penjaga gol dari Korea Selatan ini pasti sarat dengan pengalaman memandangkan sudah mengumpul 67 penampilan bersama skuad kebangsaan Korea Selatan selain beraksi dengan beberapa kelab besar di Asia.

Walaupun boleh dikategorikan sebagai ‘lanjut usia’, Sung-ryong tetap menjadi pilihan utama pengendali Kawasaki Frontale untuk terus mengemudi benteng terakhir pasukan itu. Musim ini bukanlah musim yang baik buat Sung-ryong apabila sudah dibolosi 29 jaringan daripada 19 perlawanan yang diharungi.

Rekod bolos yang tinggi itu mungkin bakal memberikan kelebihan buat pemain JDT namun perlu diingatkan, JDT bakal bertemu dengan pasukan yang pernah menewaskan mereka 0-5 pada saingan ACL musim lalu.

Perlawanan JDT dan Kawasaki Frontale bakal dilangsungkan di Stadium Sultan Ibrahim pada jam 8 malam. Satu lagi aksi kumpulan I akan menemukan BG Pathum United dan Ulsan Hyundai yang mana menyaksikan BG Pathum menjadi tuan rumah kepada juara Liga Korea itu.