Live
Azri/MakanBola
Advertisements

AFC Asian Cup: Aksi AFC Asian Cup 2023 antara pasukan Malaysia dan Jordan mencuri tumpuan ramai tatkala perlawanan pembukaan itu bakal menjadi detik bersejarah buat Harimau Malaya di Qatar.

Skuad kendalian Kim Pan-gon menghuni tangga ke-130 dunia akan berdepan Jordan yang kini mengukuhkan kedudukan di tangga ke-87 dunia.

Jordan meraih keputusan yang berbeza bermula dengan kemenangan 2-1 ke atas Qatar, sebelum tumbang 6-1 menentang juara empat kali, Jepun baru- baru ini.

Advertisements

Namun begitu, ketua jurulatih Jordan, Hussein Ammouta yakin pasukannya sudah bersedia dengan baik.

“Dalam perlawanan persahabatan, terutamanya dua perlawanan pertama, kami bereksperimen dengan pemain. Penekanan kami adalah pada pembentukan keserasian pasukan.”

Menurut ketua jurulatih Malaysia, Kim Pan-gon, aksi menentang Jordan dalam Kumpulan E akan memberi peluang untuk Malaysia meraih mata pertama di Qatar

Advertisements

“Saya sangat teruja untuk kejohanan ini, pasukan kami sudah bersedia sepenuhnya untuk Jordan. Kami boleh memperkenalkan bola sepak kami yang dinamik dan tangkas,” kata Pan-gon.

Rekod Pertemuan Malaysia vs Jordan

Aksi ini akan menjadi pertembungan pertama antara Malaysia dan Jordan di Piala Asia AFC dan satu-satunya pertemuan dua pasukan ini adalah pada kelayakan Piala Asia AFC 1988 dengan perlawanan yang berkesudahan dengan keputusan seri tanpa jaringan.

Advertisements
Copy of Untitled Design 8 Siaran Langsung AFC Asian Cup: Malaysia vs Jordan (Live Streaming)

Malaysia telah memenangi hanya satu daripada sembilan perlawanan Piala Asia AFC (D3 L5), tewas setiap satu daripada tiga perlawanan terakhir mereka dalam pertandingan itu.

Aksi kali ini juga adalah penampilan pertama Malaysia dalam kejohanan itu sejak 2007.

Kesebelasan Utama Malaysia vs Jordan

Advertisements

Info Siaran Langsung Malaysia vs Jordan

Tarikh: 16 Januari 2024 (Selasa)
Masa: 1:30 Pagi
Venue: Stadium Al-Janoub, Qatar.
Siaran Langsung: Youtube AFC Asian CupAstro Arena & Sukan RTM

Keputusan penuh perlawanan akan disiarkan di MakanBola.com.

Weekly Contest & Free Gift

Join us on Telegram today.

Join Telegram