Live
Changsuek
Advertisements

AFC Asian Cup: Aksi AFC Asian Cup 2023 antara pasukan Thailand dan Kyrgyzstan mencuri tumpuan ramai tatkala perlawanan pembukaan itu menentukan nasib pasukan Asia Tenggara di Qatar pada edisi kali ini.

Advertisements

Ketua jurulatih Kyrgyzstan, Stefan Tarkovic telah mencabar pasukannya untuk mencipta rekod dalam Piala Asia AFC Qatar 2023, bermula dengan pertembungan Kumpulan F menentang Thailand di Stadium Abdullah Bin Khalifa hari ini.

Bekas jurulatih Slovakia itu mempunyai masa yang panjang bersama White Falcons yang mencari penampilan kedua berturut-turut di peringkat kalah mati Piala Asia AFC selepas mereka mara ke Pusingan 16 terbaik di UAE 2019.

Advertisements

Bagi Thailand pula, keputusan untuk menggantikan Alexandre Polking pada akhir November dengan Masatada Ishii dari Jepun sebagai ketua jurulatih bermakna terdapat sedikit ketidaktentuan dalam pasukan, seperti yang ditunjukkan dalam kekalahan 5-0 mereka kepada Jepun dalam perlawanan persahabatan antarabangsa.

Ishii juga tidak mempunyai tonggak utama seperti Teerasil Dangda, Chanathip Songkrasin dan Supachok Sarachat untuk diharap tetapi bekas ketua jurulatih Kashima Antlers dan Buriram United itu yakin Thailand akan menunjukkan pasukan berbeza di Qatar 2023.

Advertisements

“Sejak kem latihan di Thailand dan di sini di Qatar, kami telah membuat persediaan yang baik dan kami yakin dengan strategi kami dan kami juga melihat dedikasi pemain,” kata Ishii.

“Pemain fokus 100%. Jika anda melihat perlawanan Jepun lawan Vietnam, anda boleh lihat tahap Asia Tenggara adalah tinggi, jadi ada satu standard yang perlu kita kekalkan dan tunjukkan.”

Rekod Pertemuan Thailand vs Kyrgyzstan

Ini akan menjadi pertemuan pertama antara kedua-dua pihak, dengan Thailand menyertai perlawanan ini selepas kekalahan 5-0 kepada Jepun manakala perlawanan terakhir Kyrgyzstan menyaksikan mereka tewas 1-0 kepada UAE.

Skuad Gajah Perang hanya tewas dua daripada enam perlawanan peringkat kumpulan terakhir mereka di Piala Asia AFC (W2 D2) termasuk kemenangan dan seri dalam dua perlawanan terakhir mereka yang menyaksikan mereka mara ke peringkat Pusingan 16 pada kejohanan 2019, kali pertama sejak 1972.

Kesebelasan Utama Thailand vs Kyrgyzstan

Info Siaran Langsung Thailand vs Kyrgyzstan

Tarikh: 16 Januari 2024 (Selasa)
Masa: 10:30 Malam
Venue: Stadium Abdullah bin Khalifa, Qatar.
Siaran Langsung: Youtube AFC Asian CupAstro Arena 

Keputusan penuh perlawanan akan disiarkan di MakanBola.com.

Advertisements

Weekly Contest & Free Gift

Join us on Telegram today.

Join Telegram