Arab Saudi Resah, Peledak Tumpul Berdepan Pasukan Ke-150 Dunia
Asia
FA Saudi
Advertisements

Kedudukan Arab Saudi kini berada pada tahap yang kurang selesa selepas pasukan berdepan krisis ketajaman penyudah menjelang sepak mula Piala Asia 2023.

The Green Falcons mempamerkan aksi yang kurang konsisten dalam beberapa perlawanan terakhir termasuklah ketika seri berdepan pasukan ke-99 dunia, Palestine dengan keputusan 0-0.

Skuad kendalian Roberto Mancini jelas bergelut untuk menjaringkan gol apabila hanya mampu meledak tiga gol dalam 3 perlawanan.

Advertisements

Arab Saudi mencatatkan dua kemenangan dan satu seri selain hanya mampu meledak dua gol menentang Jordan dan satu berdepan Lubnan.

Sebelum ini, jaguh Timur Tengah ini telah menolak pelawaan Malaysia untuk mengadakan aksi persahabatan sebelum ke Piala Asia.

Hal ini susulan anggapan jurulatih Arab Saudi yang meramalkan bahawa Harimau Malaya berpotensi untuk bertemu dengan pasukannya pada pusingan 16 terbaik.

Advertisements

Antara jentera serangan yang dibawa juga merupakan 100 peratus pemain tempatan di Liga Pro Saudi masih belum mendapat keserasian sepenuhnya.

Arab Saudi akan memulakan langkah berdepan Oman bagi aksi Kumpulan F pada 17 Januari 2024.

Weekly Contest & Free Gift

Join us on Telegram today.

Join Telegram