Astro Perbaharui Hak Siaran Liga Perdana Inggeris Sehingga 2025

astro renew kontrak liga perdana inggeris Astro Perbaharui Hak Siaran Liga Perdana Inggeris Sehingga 2025
Astro
Ikuti Telegram MakanBola (3640)

KUALA LUMPUR, 23 April 2022 – Astro Malaysia Holdings Berhad berjaya memperoleh hak siaran eksklusif Liga Perdana di Malaysia untuk tiga musim akan datang dari 2022/23 hingga 2024/25.

Euan Smith, COO Kumpulan dan CEO, TV Astro berkata: “2021 adalah tahun sukan yang besar, tetapi 2022 menjanjikan lebih menarik untuk peminat sukan di Malaysia. Kami berbesar hati untuk mengumumkan bahawa Astro telah berjaya memperbaharui hak siaran eksklusif Liga Perdana Inggeris di Malaysia untuk tiga musim akan datang dari 2022/23 hingga 2024/25.

“Kami ingin mengucapkan terima kasih kepada pihak Liga Perdana Inggeris kerana memilih untuk meletakkan kepercayaan mereka kepada Astro sekali lagi, meneruskan kejayaan, usahasama jangka panjang kami dengan liga ini,” jelas Euan Smith semasa merasmikan majlis penyerahan pembaharuan kontrak di Auto Bavaria, Jalan Tun Razak.

Liga Perdana Inggeris ialah salah satu liga bola sepak terbaik di dunia dan di bawah syarat perjanjian baharu, Astro akan terus memberikan pengalaman menonton paling premium untuk semua 380 perlawanan Liga Perdana dalam bentuk HD dan perlawanan terpilih dalam 4K UHD . Peminat sukan juga mendapat kandungan sokongan eksklusif, wawancara dan liputan sampingan padang, serta jemputan untuk menghadiri pesta tontonan eksklusif bersama pakar bola sepak kami, peraduan dengan hadiah menarik, barangan eksklusif dan pengalaman tidak boleh dibeli dengan wang sebagai sebahagian daripada Astro Rewards.

Paul Molnar, Ketua Pegawai Media Liga Perdana Inggeris berkata, “Liga Perdana berbesar hati untuk meneruskan perkongsian cemerlang kami dengan Astro dan kami sangat gembira kerana mereka melihat Liga kami sebagai bahagian penting dalam tawaran siaran langsung mereka. Mereka akan menjadi rumah yang cemerlang sekali lagi untuk Liga Perdana Inggeris dalam tempoh tiga musim akan datang dan kami berharap dapat bekerjasama untuk mempamerkan Liga kepada peminat baharu dan sedia ada di seluruh Malaysia.”

Katakan Tidak kepada Lanun

Smith menyatakan, “Sambil kami terus menambah baik perkhidmatan dan teknologi kami, cetak rompak amat menjejaskan keupayaan kami untuk terus berkhidmat kepada pelanggan Kediaman dan Perusahaan Komersial. Kami bekerjasama rapat dengan pihak berkuasa, pemain industri dan rakan kongsi kandungan dalam memerangi cetak rompak dan amat menggalakkan semua rakyat Malaysia dan Perusahaan Komersial untuk mengatakan tidak kepada cetak rompak, dan hanya menonton sukan secara langsung di platform yang sah dan berkualiti tinggi. Kami mengalu-alukan Akta Hak Cipta (Pindaan) 2022 yang kini mengiktiraf teknologi penstriman sebagai satu cara untuk melanggar hak cipta.”

“Akta yang dipinda itu melihat pengenalan penstriman baharu dan kesalahan berkaitan pautan termasuk undang-undang terhadap mereka yang menyediakan atau berkongsi akses ke lokasi dalam talian yang mengandungi karya cetak rompak. Ia menyediakan ruang kepada pihak berkuasa untuk mengejar mereka yang memudahkan pelanggaran hak cipta dengan membuat, mengimport, menjual, atau mengupah mana-mana teknologi penstriman, serta melakukan kesalahan cetak rompak dan teknologi, dengan denda yang tinggi sehingga RM200,000 atau penjara sehingga 20 tahun, atau kedua-duanya sekali.”