Malaysia mencatatkan jurang ranking sebanyak 45 anak tangga dengan Bangladesh dalam carta kemas kini Ranking FIFA.
Harimau Malaya bakal membuka tirai saingan FIFA ASEAN Cup 2026 dengan menentang Bangladesh dalam aksi pertama Kumpulan A di Stadium Gelora Bung Karno, Jakarta pada Jumaat ini.
Menjelang pertemuan tersebut, kedudukan ranking FIFA kedua-dua pasukan memperlihatkan perbezaan yang agak ketara apabila Malaysia kini menghuni tangga ke-136 dunia, manakala Bangladesh berada di kedudukan ke-181.
Situasi itu menyaksikan wujud jurang sebanyak 45 anak tangga antara Harimau Malaya dan Bangladesh berdasarkan ranking FIFA terkini yang dikeluarkan pada 20 Julai 2026.
Di atas kertas, kedudukan tersebut meletakkan Malaysia pada ranking lebih tinggi berbanding lawan pertama mereka dalam saingan Divisyen 1 FIFA ASEAN Cup 2026.
Namun, perbezaan ranking tidak semestinya menjadi ukuran mutlak terhadap apa yang bakal berlaku di atas padang, lebih-lebih lagi Bangladesh hadir dengan skuad yang turut mempunyai beberapa pemain berpengalaman.
FIFA sendiri menyifatkan pertemuan Bangladesh menentang Malaysia sebagai aksi menarik untuk membuka saingan Divisyen 1, dengan Bangladesh turut membawa kapten Jamal Bhuyan yang menghampiri 100 penampilan bersama skuad kebangsaan serta pemain tengah Sheffield United, Hamza Choudhury.
Malaysia pula hadir dengan 23 pemain yang dipanggil oleh ketua jurulatih interim, Tan Cheng Hoe, termasuk tiga pemain baharu yang baru mendapat kelulusan untuk mewakili Harimau Malaya iaitu Bergson da Silva, Manuel Hidalgo dan Brad Tapp.
Aksi menentang Bangladesh juga menjadi penting buat Harimau Malaya memandangkan mereka selepas itu bakal berdepan Indonesia dan Singapura bagi melengkapkan saingan Kumpulan A FIFA ASEAN Cup 2026.
Pertemuan Malaysia dan Bangladesh dijadualkan berlangsung pada Jumaat, 25 September dengan sepak mula pada jam 5 petang waktu Malaysia di Stadium Gelora Bung Karno, Jakarta.
Dengan perbezaan 45 anak tangga dalam ranking FIFA, Harimau Malaya tentunya mahu menterjemahkan kedudukan tersebut dengan permulaan positif sebelum berdepan dua lagi cabaran dalam kumpulan.