Kehadiran Tinggi Di Stadium Lambang Kejayaan Progresif JDT

penyokong jdt stadium sultan ibrahim azri haziq Kehadiran Tinggi Di Stadium Lambang Kejayaan Progresif JDT
Azri Haziq / MakanBola
Syafiq Freman @syafiqfreman
8:51am 14/04/2023

Kelab bola sepak Johor Darul Ta’zim (JDT) telah mencipta sejarah dalam sukan bola sepak Malaysia dengan menjadi pasukan pertama yang memenangi Liga Super Malaysia sebanyak sembilan kali berturut-turut. Kejayaan ini tidak akan mungkin dicapai tanpa sokongan penyokong yang setia dan hadir di setiap perlawanan yang diadakan di Stadium Sultan Ibrahim, Iskandar Puteri, Johor Bahru.

Namun, apa yang membuat JDT berbeza daripada kelab lain adalah keupayaannya untuk menarik kehadiran penonton yang tinggi pada setiap perlawanan. Keupayaan ini diperoleh melalui pelbagai usaha dan inisiatif untuk memperbaiki pengalaman penyokong di dalam dan luar stadium.

Kejayaan ini juga memberi maksud JDT mempunyai kejayaan bersifat progresif tanpa henti setiap masa dan setiap tahun sekaligus mempertingkat keyakinan penyokong untuk terus hadir ke stadium.

Pertama, JDT mempunyai sebuah stadium yang moden dan lengkap dengan pelbagai kemudahan seperti kafe, kedai cenderamata, dan ruang VIP. Selain itu, mereka turut memastikan kebersihan dan keselamatan stadium dengan menyediakan lebih ramai petugas keselamatan serta menetapkan dasar larangan membawa barang berbahaya ke dalam stadium.

Kedua, JDT menjalin kerjasama erat bersama kelab penyokong dengan memperkasakan komunikasi berkesan. Hasilnya kelab-kelab penyokong ini turut mengadakan perjumpaan dan pelbagai acara dengan penyokong di seluruh negara.

Ketiga, JDT mempamerkan progresif lengkap setiap tahun dalam segala segi seperti perancangan rapi kelab, pembangunan pemain muda, pembangunan fasiliti latihan dan memperkasa sains sukan bola sepak.

Kempat, JDT ‘berkomunikasi’ bersama penyokong dengan sesi dialog tanpa ‘kekangan’ yang berjaya memberi ruang dan peluang kepada penyokong memberikan pendapat dan melontarkan persoalan dan ianya juga dijawab dengan baik oleh pemilik JDT, Duli Yang Amat Mulia Mejar Jeneral Tunku Ismail ibni Sultan Ibrahim.

Hasil progresif penuh meyakinkan ini menghasilkan barisan penyokong yang sentiasa mencari ruang dan peluang untuk memastikan ahli keluarga dan sahabat handai turut hadir memenuhkan Stadium Sultan Ibrahim.

Keupayaan JDT dalam menarik kehadiran penyokong yang tinggi bukan sahaja mempunyai kesan yang positif ke atas kelab, malah ia turut memberi impak positif terhadap sukan bola sepak Malaysia secara keseluruhan. Kehadiran yang tinggi menunjukkan minat dan sokongan yang besar terhadap sukan bola sepak, dan ini akan mendorong JDT untuk memperbaiki lagi pengalaman penyokong dan menarik lebih ramai penyokong untuk menyokong pasukan JDT.

Selain itu, kejayaan ini wajar dijadikan contoh dan inspirasi buat kelab-kelab lain yang mungkin masih tercari-cari jalan untuk mempertingkat jumlah kehadiran penyokong ke stadium.

Akhir kata, kejayaan JDT dalam menarik kehadiran penyokong yang tinggi tidak tercapai secara kebetulan. Ia merupakan hasil usaha berterusan dan inovatif untuk memperbaiki pengalaman penyokong di dalam dan luar stadium. Semoga usaha ini dapat dijadikan contoh dan inspirasi bagi kelab bola sepak Malaysia lain untuk turut meningkatkan pengalaman penyokong dan menarik lebih ramai penyokong ke stadium pada masa hadapan.