Liga Singapura Lulus Ujian FIFA, Sedia Guna VAR Musim 2023
Dunia
Dundee United FC
Advertisements

Teknologi Video Pembantu Pengadil (VAR) akan mula diimplementasikan buat pertama kali dalam sejarah Liga Singapura bermula musim 2023.

Liga Perdana Singapura (SPL) akan memanfaatkan penggunaan teknologi ini selepas mendapat kebenaran daripada Persatuan Bola Sepak Singapura (FAS) baru-baru ini.

Penggunaan VAR akhirnya lulus penilaian akhir yang dilakukan oleh FIFA yang datang selepas proses pelaksanaan bermula pada Februari 2022.

Advertisements

Ini juga termasuklah lawatan oleh kakitangan FIFA yang berkaitan dan latihan VAR tetap untuk tempatan pegawai perlawanan.

“Sistem VAR perkara pentin dalam bola sepak sejak diperkenalkan dan kami berbesar hati kerana ini dipandu untuk SPL, yang sudah pasti akan membantu meningkatkan dan meningkatkan tahap perasmian di sini.”

“Kami juga ingin berterima kasih atas bantuan FIFA dan sudah tentu, pelbagai kelab tempatan yang telah membantu kami semasa proses pelaksanaan. Saya yakin ini adalah perkembangan positif untuk bola sepak Singapura,” jelas Nazeer Hussain, Pengarah FAS.

Advertisements

Liga Perdana Singapura 2023 akan bermula pada 19 Februari 2023 menerusi aksi Perisai Komuniti SPL 2023 antara juara bertahan Albirex Niigata menentang Piala Singapura, Hougang United.

Weekly Contest & Free Gift

Join us on Telegram today.

Join Telegram