Malaysia Bantai Indonesia 10-0 Dalam Saingan Bola Sepak Universiti Asia
Dunia
Advertisements

Arkib berita 2019, MakanBola.com

Skuad bola sepak Universiti Malaysia mengganas setelah membelasah Universiti Indonesia 10-0 pada Kejohanan Bola Sepak Universiti Asia (AUFT) 2019 yang dilangsungkan di Taipei, Taiwan.

Keputusan itu adalah kekalahan kedua terbesar buat negara berkenaan selepas turut dibelasah 11-0 dalam perlawanan pertama menentang Oman, kelmarin.

Advertisements

Terdahulu, sekali pun seri tanpa jaringan dengan Oman, skuad negara masih gagal untuk ke kelompok empat terbaik kerana hanya juara kumpulan layak ke separuh akhir.

Pada perlawanan dengan Indonesia, skuad negara perlu menang dengan 12 gol tanpa balas bagi mengesahkan status selaku juara kumpulan.

Bagaimanapun, pengurus negara, Mohd Farid Dewan berkata beliau tetap bangga dengan prestasi dipamerkan anak buahnya.

Advertisements

“Saya akui ini pasukan terkuat yang pernah kami bentuk dan pencapaian kali ini yang terbaik sejak 2016. Walaupun sedikit kecewa gagal layak ke separuh akhir tetapi saya bangga dengan pemain Universiti Malaysia yang turut mendapat pujian daripada AUFF,” katanya.

Ia sekali gus menyaksikan skuad negara hanya akan beraksi memburu tempat kelima hingga kelapan terbaik kejohanan.

Malaysia mengekalkan kecemerlangan dalam semua peringkat perlawanan Bola Sepak pada tahun 2019 ini apabila 100% membenam pasukan dari negara berkenaan.

Advertisements
Weekly Contest & Free Gift

Join us on Telegram today.

Join Telegram