Advertisement

Follow us:

Malaysia Raih Lebih RM3 Juta Hasil Kutipan Tiket Piala AFF

Malaysia SNBJ Malaysia Raih Lebih RM3 Juta Hasil Kutipan Tiket Piala AFF
FA MALAYSIA
Nik Faris
@nikfalovic
11:46am 05/01/2023
Pivo

Malaysia mencatatkan jumlah kutipan yang cukup luar biasa bagi perlawanan yang melibatkan aksi Harimau Malaya di Stadium Nasional Bukit Jalil bagi peringkat kumpulan Piala AFF 2022.

Pasukan kendalian Kim Pan-gon diundi dalam kumpulan B telah pun bertemu dengan Laos dan juga Singapura di SNBJ yang menyaksikan Malaysia berjaya meloloskan diri ke peringkat separuh akhir.

Sambutan yang cukup memberangsangkan bagi aksi Harimau Malaya ini jelas mencerminkan sokongan padu daripada para penyokong setia bagi melihat kejayaan Malaysia.

Berdasarkan kiraan daripada dua aksi yang berlangsung di Bukit Jalil, Malaysia dianggarkan telah mengutip lebih daripada RM3 Juta daripada dua aksi peringkat kumpulan ini yang mencecah hampir 100,000 orang penyokong.

Seramai 30,000 orang dianggarkan telah pun hadir dan menjana sekitar RM900,000 manakala aksi bertemu Singapura tempoh hari telah dihadiri oleh 65,147 yang membawa kepada jumlah sebanyak RM2 Juta.

Kejayaan ini telah membawa sinar baharu kepada bola sepak Malaysia sekaligus menjadi tonik tambahan bagi aksi mereka Sabtu ini.

Malaysia dijadualkan bertemu dengan juara kumpulan A, Thailand di Stadium Nasional Bukit Jalil sebelum aksi timbal balik bakal berlangsung di Stadium Rajamangala Selasa depan.