Liga Super
FIFPRO
Advertisements

Hasrat seorang pemain kebangsaan Kenya untuk merealisasikan hasratnya beraksi bersama kelab di Malaysia lebur apabila ditipu oleh seorang ejen.

Advertisements

Kisah duka beliau ini mendapat liputan meluas dunia apabila disiarkan oleh laman FIFPRO, sebuah badan kesatuan global untuk pemain bola sepak profesional yang mempertahankan hak dan kepentingan 65,000 pemain melalui rangkaian 66 persatuan kebangsaan.

Jangan lupa untuk subscribe Youtube MakanBola

Pemain yang dimaksudkan ialah Davis Agesa Amuzu telah dibantu oleh Persatuan pemain Malaysia (PFAM) dan Kenya, bersama FIFPRO dan FIFPRO Divisyen Afrika, untuk pulang ke negara asalnya selepas dia ditipu oleh ejen palsu.

Advertisements

Amuzu yang baru sahaja menamatkan musim dalam liga teratas Kenya, telah ditawarkan sebuah janji manis oleh jurulatih Kenya tempatan yang mengenali seseorang untuk membantunya mencari kelab di luar negara.

“Menerusi media sosial, Agesa Amuzu telah diperkenalkan dengan seorang dari Ivory Coast yang mengatakan dia adalah ejen dan akan membantu pemain itu menyertai kelab profesional di Malaysia.”

Advertisements

“Walaupun ejen itu tidak mendedahkan nama kelab Malaysia, pemain itu sangat berminat, berharap impiannya untuk bermain di luar negara dan memperoleh wang yang mencukupi untuk menyara keluarganya akan menjadi kenyataan.”

Agesa Amuzu mempercayai ejen itu sungguhpun mereka hanya berkomunikasi melalui media sosial.

Beliau segera memenuhi semua keperluan untuk membolehkannya berpindah ke kelab di Asia termasuklah membayar visa, pasport, tiket, dan juga membayar ejen itu dengan bayaran 4,000 euro (RM20 Ribu).

Beliau tiba di Malaysia pada 18 Mei. dan diberitahu untuk menghubungi “rakan”, yang akan menjemputnya dari lapangan terbang untuk mengatur penginapan dan membawanya ke kelab barunya.

Keadaan bertukar parah kerana orang itu tidak membalas sebarang panggilan atau mesej daripada Agesa Amuzu, begitu juga ejen Ivory Coast.

Setelah hampir sehari di lapangan terbang, Agesa Amuzu pergi mencari penginapan, dan menginap di hotel berdekatan selama beberapa hari sehingga kehabisan wang.

Dia perlu meninggalkan hotel dan tinggal di jalanan selama beberapa hari, sehingga seorang lelaki menjemputnya untuk tinggal di tempatnya, dengan syarat dia membayar sebahagian daripada sewa.

Usaha beliau untuk menghubungi keluarganya akhirnya membuahkan hasil selepas persatuan pemain Kenya KEFWA menghubungi mereka untuk membantu.

Bersama FIFPRO Afrika dan Persatuan Pemain Bola Sepak Profesional Malaysia (PFAM), mereka membincangkan cara terbaik untuk menyokong pemain itu.

Mereka melibatkan Kedutaan Kenya di Malaysia, yang membantu menyelesaikan masalah dengan penalti tinggal lebih masa dan dokumen perjalanan, dan mereka mengatur penerbangan pulang Agesa Amuzu ke Kenya.

Akhirnya, selepas empat bulan selepas meninggalkan negaranya, pemain itu kembali ke Nairobi pada 27 September.

Jangan lupa untuk subscribe Youtube MakanBola

“Saya ingin mengucapkan banyak terima kasih kepada PFA Malaysia, KEFWA, kedutaan Kenya dan FIFPRO, yang telah berada di sana untuk saya semasa saya berada di Malaysia,” kata Agesa Amuzu.

“Mereka membantu dan membantu saya melalui kesusahan yang saya alami.”

Advertisements

Weekly Contest & Free Gift

Join us on Telegram today.

Join Telegram