Pertahanan Thailand Minta Rakan Sepasukan Hati-Hati Dengan Malaysia

Pongsakorn Trisat Changsuek Pertahanan Thailand Minta Rakan Sepasukan Hati-Hati Dengan Malaysia
Changsuek
Azim Noor @mohdazim45
8:54pm 11/09/2023

Pemain pertahanan Thailand, Pongsakorn Trisat berharap rakan-rakan sepasukannya berwaspada dengan ancaman skuad B-23 Malaysia.

Biarpun skuad Gajah Perang berjaya mengatasi Harimau Muda dua kali dalam aksi Sukan SEA 2023 dan Piala AFF B-23 2023, mereka perlu mengelak daripada terlalu yakin.

Dengan skuad negara juga memburu slot kelayakan ke Piala Asia B-23 2024, Pongsakorn percaya Malaysia akan memberi tentangan hebat dalam aksi terakhir Kumpulan H esok.

“(Perlawanan) menentang Malaysia merupakan perlawanan penting. Meskipun dalam Sukan SEA kita sudah mengalahkan mereka tapi dalam bola sepak, kita tidak boleh bergantung pada statistik lama.

“Kita harus fokus. (Kita) kena main dengan hati-hati dan tanpa ragu-ragu agar dapat meraih keputusan dan mutu permainan yang terbaik,” katanya seperti dilaporkan CNN Indonesia.

Aksi ketiga Kumpulan H membabitkan Malaysia-Thailand esok bakal menentukan juara kumpulan seterusnya layak secara automatik ke Piala Asia B-23 2024.

16 pasukan terbaik terdiri daripada 11 pasukan juara kumpulan, empat naib juara kumpulan terbaik dan tuan rumah Qatar layak beraksi di pentas Piala Asia B-23 2024.