Dunia
Advertisements

Persatuan Bola Sepak Sabah (Safa) merancang untuk menubuhkan akademi belia untuk membantu proses pembangunan pemain muda di negeri ini.

Advertisements

Persatuan ini akan bekerjasama dengan Majlis Sukan Sabah (SSC) dan Jabatan Pendidikan melalui memorandum persefahaman (MoU) yang akan ditandatangani tidak lama lagi.

Naib Presiden Safa, Datuk Suhaimi Nasir berkata, sekiranya akademi itu ditubuhkan, ia akan dikenali sebagai Akademi Bung Moktar Radin.

Advertisements

“Akademi ini akan melayani golongan muda berusia antara 12 hingga 18 tahun,” katanya kepada pemberita selepas mengadakan pertemuan dengan pengarah SSC, Mohd Asneh Mohd Noor di pejabatnya pada hari Rabu.

Penolong setiausaha jeneral Safa, Azman Mastar berkata: “Idea itu muncul setelah beberapa pertemuan antara pihak-pihak yang berkenaan.”

Advertisements

Azman mengatakan bahawa SAFA telah beberapa kali menghubungi SSC untuk membincangkan rancangan untuk membentuk sebuah akademi di negeri ini.

SSC juga terlibat dalam Program Pembangunan Bola Sepak Negara.

“Safa mempunyai kemudahan untuk menjalankan program ini.

“Mereka juga telah mengadakan kejohanan peringkat umur di negeri ini.

“Kami berharap pelatih belia negeri akan menjadi sebahagian daripada jawatankuasa pembangunan persatuan dalam masa terdekat.”

Dia menambah bahawa SAFA akan berusaha untuk memperkuat program bimbingan mereka dan menyediakan peralatan sukan untuk akademi.

Advertisements

Weekly Contest & Free Gift

Join us on Telegram today.

Join Telegram