Stadium Baru Shah Alam Berkapasiti 35,000 Tempat Duduk
Dunia
REMY ARIFIN / SELANGORKINI
Advertisements

Stadium ikonik negara, Stadium Shah Alam sah bakal dirobohkan dan diganti dengan stadium lebih kecil dengan kapasiti 35,000 tempat duduk.

Memetik laporan dikeluarkan SinarHarian, Pengarah Urusan MRCB, Mohd Imran Muhamad Salim menjelaskan bahawa pembangunan baru ini meliputi pembinaan stadium baharu dengan kapasiti kira-kira 35,000 tempat duduk, pusat komersial, masjid, taman permainan dan trek jogging.

“Seperti yang kita ketahui, stadium berkenaan dibina puluhan tahun dahulu untuk tujuan tertentu dan sekarang ini venue berkenaan dibina semula dengan memastikan ia dapat menangani masalah banjir yang kerap melanda di kawasan itu.

Advertisements

“Kita akan membina semula stadium supaya lebih efisien dengan kos penyelenggaraan minimum selain turut memastikan terdapat banyak kemudahan di kawasan berkenaan.

“Stadium perlu dirobohkan dan akan dibina baharu. Hanya rekabentuk atap saja dikekalkan manakala binaan lain adalah baharu,” katanya pada sesi taklimat pembangunan KSSA di Shah Alam, pada Jumaat.

Stadium Shah Alam sebelum ini ditutup pada tahun 2020 selepas mengalami masalah bumbung yang rosak selain mengalami kerosakan teruk dibeberapa bahagian lain.

Advertisements
Weekly Contest & Free Gift

Join us on Telegram today.

Join Telegram