PDRM Sedia Kejutkan Kedah

Nafuzi Zain Kedah Darul Aman FC PDRM Sedia Kejutkan Kedah
Kedah Darul Aman FC
Azim Noor @mohdazim45
9:27pm 03/03/2023

Walaupun sudah mencatat dua kemenangan dalam Liga Super musim ini, ini bukan bermakna Kedah patut leka. Ini kerana PDRM sudah pasti mahu menggunakan perlawanan ketiga menentang Kenari sebagai peluang mengutip kemenangan pertama musim ini.

Ini kerana menurut jurulatih Kedah, Nafuzi Zain, rekod dua perlawanan awal Sang Saka Biru tidak boleh dijadikan sebagai ukuran. Selepas tewas 4-0 kepada Sabah, anak-anak buah Azzmi Ab Aziz bangkit mengikat Perak 0-0 pada perlawanan kedua pada 28 Februari lalu.

“Kita tahu PDRM FC tewas kepada Sabah FC pada perlawanan pertama lalu dan mereka juga meningkatkan permainan dengan mengikat Perak FC sebelum ini.

“Antara tonggak utama yang berpengalaman seperti Bruno Suzuki dan Uche Agba serta beberapa pemain tempatan mereka sudah pasti mampu menjadi pemain yang boleh memberi ancaman buat kubu Kedah.

“Jadi saya berharap pemain Kedah tidak akan ambil mudah dalam misi mendapatkan tiga mata. Kita perlu teruskan fokus untuk mengekalkan momentum kemenangan yang diperolehi dari dua kemenangan lalu, dan kerana kita bermain di tempat sendiri kita tidak boleh mencicirkan mata,” katanya.

Dengan perlawanan silih berganti, Nafuzi pastinya mahu anak-anak buahnya kekal cergas untuk sepanjang musim ini. Justeru, beliau tidak menolak untuk menggilirkan pemain yang dipilih untuk kesebelasan utama.

Ini termasuk menguji kombinasi serangan dua pemain Brazil, Willian Lira dan Jonathan Balotelli untuk perlawanan menentang Sang Saka Biru.

“Memang gandingan itu ada dalam perancangan saya tetapi hanya menunggu masa yang sesuai untuk diturunkan, mungkin esok atau perlawanan lain selepas ini, ia bergantung kepada keperluan pada sesuatu masa itu.

“Peluang untuk membuat penggiliran juga ada kerana kita melalui fasa jadual yang padat sekarang ini dan selepas perlawanan ini kita akan membuat persiapan dalam saingan Piala FA menentang Penang FC dan kita tahu itu pun perlawanan yang sukar buat kami.

“Saya akan melihat kesebelasan utama yang terbaik yang dapat diturunkan pada aksi ini bagi memastikan KDA FC meneruskan momentum kemenangan di laman sendiri,” tambahnya.