Stadium AFC Bakal Dibina Di Putrajaya, Presiden FIFA Bangga & Gembira
Dunia
The AFC
Advertisements

Sebuah stadium moden berkapasiti 10,000 penonton bakal dibina di ibu negara Malaysia, Putrajaya dan ianya bakal memberikan lembaran baru kepada pembangunan bola sepak Asia menerusi pembangunan ini.

Presiden AFC berkata: “Visi dan Misi AFC telah menggariskan cita-cita kami untuk memastikan kami memaksimumkan potensi MA dan RA kami.

“AFC House telah menjadi pusat tumpuan pembangunan bola sepak melalui pelbagai kursus, bengkel dan seminar dalam bidang Teknikal dan Pengadilan dan kini dengan Stadium AFC baharu ini, kami mempunyai potensi untuk melakukan lebih banyak lagi,” tambah Shaikh Salman.

Advertisements

“Bagi pihak keluarga bola sepak Asia, saya mesti mengucapkan terima kasih kepada FIFA atas kesediaan mereka melakar era baharu kemajuan bersama AFC serta Kerajaan Malaysia atas dedikasi mereka terhadap pembangunan bola sepak Asia, bukan sahaja melalui projek ini. tetapi atas sokongan padunya selama beberapa dekad.

“Saya yakin Stadium AFC baharu akan membuka jalan kepada MA dan RA kami untuk mencapai tahap yang lebih tinggi dalam dekad akan datang.”

Advertisements

Menyuarakan sentimen Presiden AFC, Presiden FIFA Gianni Infantino, yang berada di Putrajaya untuk menghadiri mesyuarat Jawatankuasa Eksekutif AFC ke-11, berkata: “Saya fikir ia adalah pelaburan penting untuk bola sepak Asia, dan saya ingin mengucapkan tahniah dan pujian kepada Presiden AFC. dan ahli Jawatankuasa Eksekutif.”

“Ia adalah projek yang hebat, dan saya sangat berbangga dan gembira kerana kami bekerjasama melalui stadium AFC dan FIFA ini yang boleh menandakan satu langkah baharu di seluruh bahagian yang sangat penting di rantau Asia.”

Advertisements

Keluasan lantai stadium adalah kira-kira 580,000 kaki persegi dengan kapasiti tempat duduk 10,000 dan akan menampilkan padang bola sepak bertaraf FIFA yang berkualiti tinggi.

Antara lain, beberapa ciri utama juga termasuk kafeteria, tribune media dan bilik pengulas media serta air pancut yang akan dibina di pintu masuk stadium.

Advertisements
Weekly Contest & Free Gift

Join us on Telegram today.

Join Telegram