Taiwan Ajak Malaysia Berentap
Harimau Malaya
FA Malaysia
Advertisements

Dengan reputasi skuad senior Malaysia semakin meningkat, semakin banyak pasukan yang berminat mengadakan perlawanan persahabatan dengan skuad bimbingan Kim Pan-gon itu. Dan terbaru, Taiwan dikatakan berminat menguji keupayaan Harimau Malaya.

Mengikut laporan ASEAN Football, pasukan yang menduduki kedudukan ke-156 mengikut ranking FIFA berharap dapat menguji Harimau Malaya untuk kalendar antarabangsa FIFA pada September ini. Justeru, satu surat jemputan telah dihantar kepada Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM).

Taiwan bukan satu-satunya pasukan yang berminat menentang Harimau Malaya. Beberapa minggu lepas, Iraq juga turut menyatakan hasrat sama dan berharap dapat melakukannya sekitar September ini.

Advertisements

Selain Malaysia, Iraq juga berharap Thailand menerima jemputan perlawanan persahabatan mereka itu. Ia merupakan sebahagian daripada persiapan Singa Mesopotamia itu bagi menghadapi Piala Asia 2023 yang berlangsung pada tahun hadapan.

Buat masa ini, FAM belum mengumumkan sebarang perancangan perlawanan antarabangsa untuk bulan September ini. Mengikut kalendar FAM, perlawanan yang disahkan ialah perlawanan menentang Kepulauan Solomon dan Yaman pada Jun ini dan Pestabola Merdeka 2023 pada Oktober.

Tetapi bagi setiap lawan yang akan ditentang, keputusan akhir terletak di tangan Pan-gon. Ini bagi memastikan lawan yang dipilih nanti bersesuaian dengan apa yang dimahukan bekas jurulatih Hong Kong itu untuk skuad kebangsaan.

Advertisements
Weekly Contest & Free Gift

Join us on Telegram today.

Join Telegram