Tan Cheng Hoe Jumpa ‘Permata’ No. 6 Di Selangor FC

Harith Selangor Tan Cheng Hoe Jumpa 'Permata' No. 6 Di Selangor FC
Selangor FC
Nik Faris @nikfalovic
7:02pm 08/06/2023

Ketua jurulatih Selangor FC, Tan Cheng Hoe melakukan satu tugas yang cukup luar biasa di kelab apabila menemui seorang lagi permata yang mampu beraksi dengan cukup baik pada posisi nombor 6.

Pengendali berusia 55 tahun itu telah pun merombak kesebelasan utama The Red Giants ketika mereka mencatatkan kemenangan besar 1-7 menumpaskan Kelantan United.

Bekas jurulatih pasukan kebangsaan itu mula mencongak percaturan baharu dengan mengubah peranan yang dimainkan oleh pasukannya semalam.

Perkara yang mencuri tumpuan ramai apabila melihat kelibat pertahanan muda Selangor, Harith Haiqal Adam Afkar yang beraksi pada posisi yang menjadi luar kebiasaannya.

Pemain berusia 22 tahun itu merupakan pertahanan tengah tulen yang mampu beraksi pada beberapa formasi sama ada sistem 3 pertahanan seperti bersama skuad bawah 23 tahun negara mahupun 4 pertahanan di Selangor.

Beliau bagaimanapun diletakkan selaku pemain tengah bertahan untuk mengisi kekosongan yang ditinggalkan oleh pemain tengah import pasukan, Alex Agyarkwa.

Harith dilihat cukup tenang mengawal tempo permainan Selangor selain memiliki ketenangan untuk menyerap tekanan ketika pemain Kelantan United melakukan serangan balas pantas.

Beliau juga memiliki kekuatan untuk memenangi perebutan bola di udara dan juga hantaran-hantaran bahayanya seringkali memecahkan blok pertahanan lawan.

Anak jati kelahiran Selangor ini terus mendapat peluang untuk membuktikan kebolehan dan menyerlahkan potensi sebenarnya untuk terus mendapat tempat dalam kesebelasan utama Selangor.