Dunia
AP
Advertisements

Bintang Brazil dan bekas pemain Barcelona, Daniel Alves da Silva (Dani Alves) telah dimasukkan ke penjara di Barcelona Jumaat lalu selepas didakwa merogol seorang wanita akhir tahun 2022.

Advertisements

Hakim mahkamah memutuskan untuk menahan Alves ke tahanan pra-perbicaraan tanpa pilihan untuk diikat jamin selepas mendengar keterangannya dan keterangan mangsa yang didakwa seperti yang dilaporkan Agensi Anadolu.

Seorang wanita berusia 23 tahun dari Barcelona memberitahu mahkamah bahawa Alves merogolnya di bilik air kecil di bahagian VIP di kelab malam Sutton di Barcelona pada 31 Disember.

Advertisements

Menurut laporan harian Sepanyol La Vanguardia pula, dia juga berkata dia menampar, menghina dan memalukannya semasa kejadian itu.

Alves walaubagaimanapun menafikan dakwaan itu, tetapi akhbar Sepanyol El Pais melaporkan bahawa kenyataannya tidak sepadan dengan bukti biologi dan fizikal yang telah dikumpulkan polis.

Advertisements

Selepas dakwaan merogol itu berlaku, wanita itu dirawat di sebuah hospital di Barcelona. Pada 2 Januari 2023, dia secara rasmi menuntut pertuduhan di mahkamah dan pihak berkuasa.

Alves berdepan hukuman penjara 4 hingga 12 tahun, menurut El Pais. Alves telah ditahan awal pada hari Jumaat selepas dia secara sukarela pergi ke balai polis untuk memberikan kenyataan.

Bekas pemain bola sepak Barcelona itu kini tinggal di Bandar Mexico dan sepatutnya bermain untuk pasukannya di sana hujung minggu ini.

Dalam kenyataan video yang dihantar kepada penyiar Sepanyol, Antena 3, dia menafikan tuduhan itu awal minggu ini.

“Saya minta maaf, tetapi saya tidak tahu siapa gadis ini; Saya tidak pernah melihatnya dalam hidup saya. Selama ini, saya tidak pernah menceroboh ruang seseorang, dan terutamanya bukan wanita … saya Sudah cukup kerana ia menyebabkan banyak kesakitan, terutamanya kepada orang yang saya sayangi, kerana mereka tahu siapa saya,” katanya.

Isterinya, model Sepanyol Joana Sanz, menyuarakan sokongannya kepada suaminya di media sosial dan berharap pertuduhan ini segera selesai.

Advertisements

Weekly Contest & Free Gift

Join us on Telegram today.

Join Telegram