Asia
Advertisements

COVID-19 telah menyebabkan kelab-kelab bola sepak di China menjadi huru hara. Latihan pra-musim yang tiada penghujungnya dan tidak dibenarkan pulang ke rumah, pemain bola sepak Liga Super China mula tertekan.

Liga Super China (CSL) sepatutnya bermula pada bulan ini tetapi ianya ditangguhkan disebabkan wabak Coronavirus yang telah membunuh hampir 1,500 orang.

Musim CSL tidak akan bermula sehingga awal April dan ianya belum dapat dipastikan samada dapat berlangsung atau tidak berikutan penularan virus yang pantas keseluruh dunia.

Advertisements

Kelab-kelab China telah terbang ke Sepanyol, Emiriah Arab Bersatu, Thailand dan Jepun untuk latihan pra-musim walaupun tidak tahu bila kempen liga akan bermula atau bila mereka boleh pulang ke rumah.

Sementara itu, pasukan Olimpik wanita China terpaksa berlatih di koridor hotel Brisbane di mana mereka dikuarantin dan tidak dibenarkan pergi kemana-mana.

Wuhan Zall, yang menduduki tempat keenam di CSL musim lepas, mendarat di Sepanyol untuk kem latihan berhampiran Malaga pada akhir Januari, di mana mereka dipenuhi oleh kakitangan perubatan. Tiada pemain atau kakitangan menunjukkan sebarang gejala jangkitan.

Advertisements
wuhan zall s coach jose gonzalez hopes his players will not be demonised 1581647544148 3 Dilarang Balik Rumah, Pemain Liga Super China Semakin Tertekan & Huru-Hara
Wuhan Zall’s coach Jose Gonzalez hopes his players will not be demonised. (Photo: AFP/Jorge Guerrero)

Jose Gonzalez, jurulatih Sepanyol untuk Wuhan, mengaku pemainnya tidak dibuang kerja, mengatakan bahawa “mereka bukan virus, mereka adalah atlet”.

“Saya harap mereka mendapati sedikit simpati di Sepanyol, tidak mudah untuk berada jauh dari rumah dan dalam masa yang sama tahu bahawa keluarga anda berada di zon kuarantin,” kata Marca.

Pihak Rusia FC Krasnodar membatalkan perlawanan persahabatan menentang Wuhan manakala Europa Point FC dari Gibraltar dilaporkan mengikuti jejak langkah yang sama.

Advertisements

Pemenang Piala FA China Shanghai Shenhua melepaskan penyerangnya Odion Ighalo menyertai Manchester United atas kontrak pinjaman kini dikarantin. Ighalo belum dapat dipastikan samada dapat bermain atau tidak bersama Manchester United dalam masa terdekat ini.

Ighalo masih belum menjejakkan kaki ke tempat latihan kelab Liga Perdana tersebut sebagai langkah berjaga-jaga terhadap virus itu.

Di Shenhua pula, pakar psikologi dipanggil untuk memberikan motivasi kepada para pemain.

Advertisements

“Sejujurnya, jika anda tidak pulang ke rumah selama bertahun-tahun, para pemain pasti akan menjadi rindu,” akhbar itu memetik seorang anggota pasukan sebagai berkata.

“Tetapi tiada apa yang boleh anda lakukan mengenainya. Sekarang wabak menjadi semakin serius.

“Pengurusan kelab menyediakan kaunseling psikologi kepada para pemain untuk menjadikan suasana gembira dan harmoni.”

Pemain ternama dunia juga dikhabarkan telah mula menghubungi ejen untuk mencari pasukan baru.
Weekly Contest & Free Gift

Join us on Telegram today.

Join Telegram