Kebebasan Dion Cools & Corbin Ong Menyerang Adalah Dimensi Baru Bola Sepak Malaysia
Dunia
FA MALAYSIA
Advertisements

Pemerhati bola sepak tempatan, Datuk Richard Scully berpendapat bahawa kebebasan yang diberikan kepada dua bek Harimau Malaya iaitu Dion Cools dan Corbin Ong untuk bergerak bebas membantu bahagian serangan merupakan satu idea yang baik.

Richard ketika ditanya Utusan Malaysia sebelum itu menyatakan bahawa taktikal yang diterapkan Kim Pan-gon amat berkesan buat pasukan. Ia sesuai dan cocok dengan keupayaan para pemain yang sedia ada.

“Secara keseluruhan, saya lihat pemain faham apa yang dikehendaki jurulatih. Dengan taktikal 4-3-3, saya percaya langkah itu berkesan kerana setiap pemain menjalankan tugas mengikut keupayaan yang ditetapkan.”

Advertisements

Pencari bakat NFDP itu juga menjelaskan bahawa Kim Pan-gon lebih gemar kepada permainan menyerang dan tambahnya lagi, walaupun skuad Harimau Malaya tewas kepada Singapura tempoh hari, namun KPG telah mencapai objektif pasukan.

“Saya juga lihat Kim Pan Gon mempunyai falsafah permainan menyerang.”

Advertisements

“Walaupun kita kalah de­ngan Singapura pada perlawanan kedua, itu tidak bermaksud kita tidak mencapai objektif kerana keputusan akhir menang atau kalah itu adat pertandingan.”

Mengulas lanjut perihal gaya permainan yang diguna pakai, Richard sendiri yakin bahawa para pemain sudah faham tentang tugasan dan tanggungjawab di posisi masing-masing. Richard juga setuju dengan role kebebasan yang diberikan kepada Dion Cools dan Corbin Ong.

Advertisements

“Dari segi corak permainan, saya lihat semua pemain tahu apa yang perlu mereka lakukan, contohnya dari segi hantaran bola, malah ada lorongan yang tersusun di bahagian kiri dan kanan yang beri kebebasan untuk Dion Cools dan Corbin Ong bergerak,” kata Richard Scully kepada Utusan Malaysia.

Weekly Contest & Free Gift

Join us on Telegram today.

Join Telegram