Kelantan United Lepaskan 12 Pemain, Termasuk Semua Import

Kelantan United Kelantan United Lepaskan 12 Pemain, Termasuk Semua Import
Muhammad Aiman @aiman2309
9:34pm 25/12/2022

Kelantan United nampaknya membuat rombakan besar terhadap skuad bagi menghadapi musim baru Liga Malaysia, apabila melepaskan 12 pemain termasuk kesemua pemain import mereka.

Lapan pemain tempatan yang meninggalkan kelab adalah Khairul Rizam Che Soh, Famirul Ashraf Sayuti, Mohd Zulkiffli, Zufar Akmal Sahimi, Shahrul Hakim Rahim, Syafiq Izuddin, Faisal Rosli dan Nik Akif Syahiran Nik Mat.

Manakala empat import yang tidak disambung kontrak adalah pemain veteran Masashi Motoyama, Shuhei Fukai, Julius Ofori Ziggy dan penjaring terbanyak mereka Njoku Jacob.

“Terima kasih dan penghargaan atas khidmat mereka kepada Kelantan United FC sepanjang musim 2022 sehingga meletakkan pasukan pada kedudukan terbaik dalam saingan Liga Premier, Piala FA serta TM Piala Malaysia.

“Adat bola sepak. Ada pertemuan dan perpisahan. Segala jasa dan pengorbanan mereka membantu pasukan menamatkan musim lepas dengan jayanya kekal terpahat di hati. Jika ada kesempatan, inshaAllah mungkin kita akan berkerjasama lagi pada musim yang akan datang

“Selamat Maju Jaya dan semoga karier anda terus bersinar dalam Liga Malaysia pada musim yang akan datang,” menurut kenyataan kelab itu.

Njoku Jacob yang menjaringkan keseluruhan sembilan gol bersama Kelantan United musim ini, difahamkan sedang dalam rundingan dengan salah satu pasukan yang akan bermain di Piala AFC musim depan manakala Nik Akif Syahiran pula baru-baru ini diumumkan telah menyertai Penang FC.

Difahamkan 12 pemain yang telah diumumkan ini hanyalah senarai pertama, dan akan ada lagi beberapa pemain lain meninggalkan pasukan termasuk pemain muda Alif Najmi.

Bagi musim baru, selain membawa masuk beberapa pemain tempatan yang ada nama, Kelantan United yang dikenali dengan gelaran Kijang Hijau telahpun memberi gambaran akan membawa masuk lima ke enam pemain import baru termasuklah daripada Brazil dan Senegal.