Kejayaan di Hangzhou menyaksikan kedudukan beregu lelaki Malaysia, Nur Izzuddin-Goh Sze Fei kini melonjak ke ranking ketiga dunia.
Izzuddin-Sze Fei hadir ke Hangzhou untuk menghadapi aksi World Tour Finals yang mengumpulkan lapan beregu terbaik sepanjang musim 2024 yang turut disertai Aaron Chia-Wooi Yik.
Izzuddin-Sze Fei mengakhiri kempen di peringkat kumpulan dengan 2 kemenangan ke atas 2 beregu Chinese Taipei dan satu kekalahan untuk mara ke separuh akhir selaku naib juara kumpulan.
Berdepan Fajar-Rian di separuh akhir, pasangan negara ini tampil mengerah keringat sehingga titisan terakhir sekaligus mara ke final setelah melakar kemenangan 17-21, 21-16, 27-25.
Pada aksi final, Izzuddin-Sze Fei sekali lagi berjuang hebat menentang Kim Astrup-Anders Rasmussen sebelum akur tumpas dalam pertarungan 3 set yang memakan masa 65 minit.
Selaku naib juara, Nur Izzuddin dan Goh Sze Fei membawa pulang wang kemenangan USD100,000 bersamaan sekitar RM445,000 serta tambahan mata ranking sebanyak 12,000.
Dengan tambahan mata ranking itu, kedudukan Izzuddin-Sze Fei di ranking ketujuh dunia telah melonjak sebanyak empat anak tangga untuk berada di ranking ketiga dunia ketika ini.
Peningkatan ini menyaksikan Izzuddin-Sze Fei kini bergelar beregu lelaki nombor satu Malaysia, memintas Aaron-Wooi Yik yang ketika ini jatuh satu anak tangga ke posisi keenam dunia.
Untuk rekod, Izzuddin dan Sze Fei memulakan musim ini di tangga ke-26 sebelum 3 gelaran juara di Jepun, China dan Finland menutup saingan 2024 di ranking ke-3 dunia ketika ini.