Malayan Tigress Umum 23 Pemain Hadapi Kelayakan Piala Asia Wanita
MakanBola
FA Malaysia

Malayan Tigress telah mengumumkan senarai akhir 23 pemain bagi menghadapi pusingan kelayakan Piala Asia Wanita 2026.

Senarai ini disiarkan Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) di semua platform rasmi badan induk itu.

Daripada 23 pemain yang dibawa jurulatih Brazil, Joel Cornelli, 21 daripadanya beraksi dalam dua aksi persahabatan antarabangsa di Bhutan baru-baru ini.

Antara yang tersenarai ialah kapten, Steffi Sarge Kaur, Intan Sarah Anisah Zulgafli, Nurul Azurin Mazlan dan Nur Lyana Soberi.

Dua muka baru yang tersenarai kali ini ialah penjaga gol, Daliea Eliesa Mohd Hafiz dan penyerang, Henrietta Justine.

Daliea Eliesa merupakan penjaga gol utama skuad wanita Malaysia Bawah 19 Tahun (B-19). Beliau beraksi dalam Kejohanan Wanita AFF B-19 2025 baru-baru ini.

Sebagai persiapan menghadapi pusingan kelayakan Piala Asia Wanita, Malayan Tigress akan menentang Emiriah Arab Bersatu (UAE) pada 18 dan 22 Jun.

Setelah itu, mereka akan bertolak ke Tajikistan. Malayan Tigress berada dalam Kumpulan H bersama tuan rumah, Tajikistan, Palestin dan Korea Utara.

Anak buah Cornelli akan memulakan kempen kelayakan dengan menentang Palestin pada 29 Jun ini.